Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς +3% αλλά ΟΤΕ -2% το ΧΑ -0,10% στις 774 μον. – Νέα βελτίωση στο CDS στις 305 μ.β. – Ανησυχίες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Με Πειραιώς +3% αλλά ΟΤΕ -2% το ΧΑ -0,10% στις 774 μον. –  Νέα βελτίωση στο CDS στις 305 μ.β. – Ανησυχίες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Η έξοδος στις αγορές ομολόγων με το νέο 7ετές στις 7 Μαΐου και με επιτόκιο 2,90% συντηρεί την χρηματιστηριακή αγορά πέριξ των 774 μονάδων
(upd16)Άτονη πτώση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα κέρδη της Πειραιώς +3,05% και των ΕΛΠΕ +1,2% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες του δεικτοβαρή ΟΤΕ -2,04% και του ΟΠΑΠ -1,51% στα χαμηλά της ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ενδοσυνεδριακά σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης 3,62 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 774 μονάδες.
Στις υπόλοιπες τράπεζες καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την  Εθνική +1,18%,  Eurobank +0,86% ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank -1,1%.
Να σημειωθεί ότι στις 14 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI και αναμένονται εισροές 95 εκατ μετοχών στην Eurobank και 28 εκατ μετοχών στην Εθνική χωρίς να υπάρξουν εκροές στις άλλες τράπεζες στις 30 Μαΐου που θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σήμερα 3 Μαίου 2019 καθώς υπάρχει πιθανότητα όχι βεβαιότητα, ο καναδικός οίκος DBRS να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα από Β high σε ΒΒ/Β που αντιστοιχεί στο ΒΒ- της Fitch μετριάζοντας την αρνητική έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor's  
Σημειώνεται ότι η μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 26 Απριλίου δεν επηρέασε την χρηματιστηριακή αγορά ενώ η απόφαση του αμερικάνικου οίκου στηρίχθηκε  λόγω τραπεζών καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για το APS ή ιταλικό μοντέλο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGComp που αφορά NPEs με τιτλοποιήσεις και εγγυήσεων των τραπεζικών senior bond από το ελληνικό κράτος χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια.
Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,34% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 2,56% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 78 μονάδες βάσης..
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η βελτίωση  στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 305 μονάδες βάσης προσεγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda, Coca Cola ενώ ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ, Tέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου +0,16%, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 49,7 εκατ. ευρώ στο  α' 3μηνο καταγράφοντας αύξηση 20,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ενώ τα  EBITDA διαμορφώθηκαν σε 92,0 εκατ. ευρώ έναντι 76,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 19,6%.
Για τις 28 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ +1,08%, μετά το πράσινο φως που άναψαν ΔΕΗ και Υπουργείο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με οδηγό τον Μυτιληναίο με κέρδη +2,54% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,16%.
Περί τις 10:45 με ήπιες πιέσεις σε τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,23%.
Λίγο μετά τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,90%. 
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 638,27 μονάδες με άνοδο +0,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με πτώση -0,10% στις 774 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776,37 μονάδες και χαμηλό στις 772,75 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 12,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,4 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 465 χιλ. τεμάχια αξίας 841 χιλ. ευρώ και η Εθνική 1,66 εκατ. τεμάχια αξίας 3,28 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 45 χιλ. τεμάχια αξίας 436 χιλ. ευρώ, η Jumbo 103 χιλ. τεμάχια αξίας 1,65 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 133 χιλ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774 μονάδες, με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 638 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 625 - 635 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της αγοράς

Μια νέα διάσταση…πολιτικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος αρχίζουν να αναλύουν κυρίως διεθνείς επενδυτικοί οίκοι με επίκεντρο την Ελλάδα.
Η εκλογική διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ορισμένες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες πολύ γνωστές στην Ελλάδα για την παρέμβαση τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πιστεύουν ότι θα επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για το χρηματιστήριο δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 5 με 6 μονάδες.
Με διαφορές 5 με 6 μονάδες στις ευρωεκλογές η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί στις εθνικές εκλογές ενώ  θα θεωρηθεί ήττα για την ΝΔ παρ΄ ότι θα έχει κερδίσει τις εκλογές.
Από την άλλη εάν η ΝΔ κερδίσει με διαφορές άνω του 10% δηλαδή η ΝΔ με 32% -33% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22% τότε θα πρόκειται για καθαρό πολιτικό μήνυμα όπου το χρηματιστήριο θα σημειώσει ράλι.
Μπορεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει μπει ήδη σε ισχύ  αλλά οι κόκκινοι δανειολήπτες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να την εξωδικαστική ρύθμιση του χρέους τους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι ακόμη έτοιμη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ενώ ο νέος νόμος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Γεγονός που σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα αφού θα έχουν μόλις ένα εξάμηνο στην διάθεση τους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.
Όσοι δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν τότε η κύρια κατοικία τους θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Την προοπτική να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών άφησαν ανοιχτή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το βράδυ στη Βουδαπέστη μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα με τον ένα να αποδίδει τα εύσημα στον άλλο.
Στην προσπάθεια του να συσπειρώσει τα εθνικιστικά – ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Salvini και να συγκροτήσει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία των λαών και των εθνών, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει ακόμα πόσα κόμματα θα ενταχθούν στη νέα συμμαχία ενώ τόνισε ότι εάν η αριστερά κερδίσει, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο .
Έτοιμος για επέμβαση στη Βενεζουέλα και μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, την ίδια ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στη χώρα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Maduro.
Παρά το γεγονός ότι ο στρατός παραμένει, τουλάχιστον, προς το παρόν, πιστός στον Maduro, οι οπαδοί του Juan Guaido δεν εγκαταλείπουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, ενώ η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε πεδίο ισχυρής «κόντρας» -λεκτικής μέχρι στιγμής- μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Juan Guaido κάλεσε σε ειρηνικές διαδηλώσεις για αύριο Σάββατο 4/5.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της συνεδρίασης της FED νωρίτερα εντός της εβδομάδας, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,46% στις 30081,55 μονάδες και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες -0,74% στις 2196,32 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Κίνα και την Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, και αναμένεται να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Ήπιες ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,27%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,55%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35%, ο S&P στο +0,58%, ο Nasdaq με κέρδη +1,03% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,26% (8,43 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο Πειραιώς και ακολούθησαν Εθνική και Eurobank ενώ με απώλειες έκλεισε η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,98 ευρώ με άνοδο +1,18% με όγκο 2,87 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3470 ευρώ με πτώση -1,10% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,8270 ευρώ με άνοδο +3,05% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,76 ευρώ με άνοδο +0,86% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4160 ευρώ με άνοδο +1,87% και κεφαλαιοποίηση 631 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,20 ευρώ με πτώση -3,38% με όγκο 566 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,14 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον ΟΤΕ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμήλη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda, Coca Cola
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ, Tέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ
H Coca Cola έκλεισε στα 32,21 ευρώ με πτώση -1,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ με πτώση -2,04% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3140 ευρώ με άνοδο +1,08% και αποτίμηση 305 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,72 ευρώ με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 399 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,4450 ευρώ με πτώση -1,51% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,28 με πτώση -0,10% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,45 ευρώ με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,80 ευρώ με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,67 ευρώ με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,09 ευρώ με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,90  ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,38 ευρώ αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0861 ευρώ αμετάβλητη με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,34% - Μεγάλη βελτίωση στο CDS

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,34%
Η αγορά αναμένει την αξιολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία και βεβαίως την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,90% στις 7 Μαΐου.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις βελτίωσης με το 10ετές στο 2,56%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 78 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,66% και απόδοση πώλησης 1,63%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,72 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 103,96 μονάδες βάσης και απόδοση 2,63% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,40 μονάδες βάσης και απόδοση 3,16% με απόδοση αγοράς 3,17% και απόδοση πώλησης 3,15%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,41 μονάδες βάσης και απόδοση 3,33% με απόδοση αγοράς 3,34% και απόδοση πώλησης 3,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,30 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,94 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,88 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 331 μονάδες βάσης από 332 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 305 μονάδες βάσης από 308 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,05% ή 305 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,56%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/5/2019 στο +0,03% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό 0,5170% σημειώθηκε στις 24 Απριλίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,093% που  σημειώθηκε στις 2 Μαίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,56% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης