Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στη φυλακή 11 γιατροί επειδή… επέκριναν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Τουρκία: Στη φυλακή 11 γιατροί επειδή… επέκριναν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
Τουρκία: Ποινές φυλάκισης στους γιατρούς που επέκριναν την επιχείρηση στη Συρία
Έντεκα μέλη του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης, διότι επέκριναν τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία τον περασμένο χρόνο.
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών της Τουρίας (TTB), τα 11 από τα μέλη της ή πρώην μέλη της καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Άγκυρας σε ποινή φυλάκισης 1 χρόνο και 8 μήνες για «υποκίνηση μίσους και έχθρας».
Ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Χάντε Αρπάτ, καταδικάστηκε επιπλέον σε φυλάκιση ενάμιση έτους, επειδή, σύμφωνα με το δικαστήριο, έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου του TTB, όπου καταγγέλλεται μια «επαίσχυντη απόφαση».
Οι 11 γιατροί, μέλη τότε του διοικητικού συμβουλίου του TTB, συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2018, αφού είχαν δημοσιεύσει ένα κείμενο στο οποίο ασκούσαν κριτική στην τουρκική επιχείρηση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «πρόβλημα δημόσιας υγείας».
«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου τιμωρεί το δικαίωμα να ζει κανείς ειρηνικά στην Τουρκία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των καταδικασθέντων γιατρών, ο Σεϊχμούς Γκεκάλπ.
«Το να λέμε ότι ο πόλεμος είναι ένα πρόβλημα υγείας συνιστά μια επιστημονική πληροφορία. Αυτό κατεστάλη νομικά».
Ο Γκεκάλπ πρόσθεσε ότι οι γιατροί θα εφεσιβάλουν τη δικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε από τους καταδικασθέντες παραμένουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του TTB.
Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδοκιμάσει δημοσίως τους υπογράφοντες του κειμένου του TTB, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ντροπιαστικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης