Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,7% για τον χρυσό, στα 1.281,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,6%

tags :
Κέρδη 0,7% για τον χρυσό, στα 1.281,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,6%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 9,30 δολ. ή 0,7%, στα 1.281,30 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (3/5/2019) ο χρυσός, καθώς επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου, σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε απώλειες.
Το δολάριο υποχώρησε παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική αύξηση τον Απρίλιο του 2019, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 263.000 τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότερο από τις 190.000 θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,6%, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων που ανέμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητο στο 3,8%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.
Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα πιο αδύναμα στοιχεία της έκθεσης, που έδειξαν ότι το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.
Επιπλέον, πιέσεις στο δολάριο άσκησαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 53,0 μονάδες -ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από τον Μάρτιο του 2017- από 55,3 μονάδες τον Μάρτιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Institute for Supply Management, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 55,5 μονάδες τον Απρίλιο -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017- από 56,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 9,30 δολ. ή 0,7%, στα 1.281,30 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,3% στις 97,5 μονάδες, με την στερλίνα να ενισχύεται κατά 0,9% στο 1,316 δολ.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,119 δολ., στον απόηχο και των στοιχείων που έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» στο 1,7% τον Απρίλιο 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 1,6%.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός σημείωσε πτώση 0,6%.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αντικρούμενες δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια εάν «χαλαρώσει» η οικονομία των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη ώρα να εξετάσει μια μείωση των επιτοκίων, αν και εμφανίστηκε ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υποτονικός και μετά το δεύτερο τρίμηνο.
Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια «πολύ καλή θέση», με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να δείχνουν «σταθερές», προσφέροντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρόνο για να εξετάσει τα εισερχόμενα στοιχεία πριν αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω αλλαγές στα επιτόκια.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, κάλεσε τη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, δεδομένης της απουσίας πληθωρισμού στην οικονομία, ενώ -στο ίδιο μήκος κύματος- ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, εξέφρασε την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων της, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης