Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αφγανιστάν: Η λόγια ζίργκα (συμβούλιο φυλών) καλεί σε «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός

tags :
Αφγανιστάν: Η λόγια ζίργκα (συμβούλιο φυλών) καλεί σε «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός
Αφγανιστάν: Η λόγια ζίργκα (συμβούλιο φυλών) καλεί σε «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός
Η λόγια ζίργκα (συμβούλιο φυλών) του Αφγανιστάν, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα (3/5) στην Καμπούλ έπειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν τέσσερις ημέρες, κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να κηρύξουν «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός, η οποία θα μπορούσε να αρχίσει με το ραμαζάνι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.
«Για να σεβαστούν τη βούληση και τις απαιτήσεις της πλειονότητας του πληθυσμού, η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και το κίνημα Ταλιμπάν οφείλουν να κηρύξουν και να εφαρμόσουν άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός από την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού», αναφέρεται στην τελική απόφαση της λόγια ζίργκα (μεγάλη συνέλευση στη γλώσσα παστούν), στην οποία συμμετείχαν από τη Δευτέρα περισσότεροι από 3.000 αφγανοί αντιπρόσωποι.
Ανάμεσα στα 23 σημεία αυτής της τελικής απόφασης, η οποία έχει στόχο να καθορίσει τα όρια μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, αναφέρονται επίσης «ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ», η προστασία του Συντάγματος και «όλων των δικαιωμάτων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών» ή ακόμη το άνοιγμα ενός πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.
Στην ομιλία του με την οποία έκλεισε τη συνεδρίαση της λόγια ζίργκα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι δήλωσε πως είναι «έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή τη δίκαιη και θεμιτή απαίτηση του λαού» για κατάπαυση του πυρός, υπογράμμισε όμως πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά από τη μια μόνο πλευρά».
«Αν οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε.
Το αίτημα για μια κατάπαυση του πυρός διατυπώθηκε επίμονα στη διάρκεια της λόγια ζίργκα, στην οποία πήραν μέρος 3.200 πολιτικοί, θρησκευτικοί αξιωματούχοι, κοινοτικοί ηγέτες και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης