Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Νίκη του κυβερνητικού Pendarovski στις προεδρικές εκλογές με 51,83% έναντι 44,5% της Siljanovska του VMRO

Βόρεια Μακεδονία: Νίκη του κυβερνητικού Pendarovski στις προεδρικές εκλογές με 51,83% έναντι 44,5% της Siljanovska του VMRO
Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών υποστήριξε ο Pendarovski
(upd 7) Καθαρή επικράτηση του υποψήφιου του κυβερνητικού συνασπισμού Stevo Pendarovski με 51,83% έναντι 44,57% της υποψήφιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Gordana Siljanovska δίνουν τα επίσημα αποτελέσματα του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία την Κυριακή (5/5/2019).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ψηφοφόροι του αλβανικού κόμματος του Blerim Reka  κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τάχθηκαν υπέρ του Pendarovski.
O «εκλεκτός» τοu Zaev διαδέχεται στην προεδρία της χώρας,τον Georgi Ivanov, ο οποίος προέρχεται από το VMRO και είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών» υποστήριξε στις πρώτες του δηλώσεις ο Pendarovski δίνοντας έμφαση στην προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας.
Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, και παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες κάλπες από το 2016 και μετά, τελικά αυτή ξεπέρασε το 46% καθιστώντας έγκυρη την εκλογική διαδικασία.
Ο Pendarovski υποστήριξε ότι με την ψήφο αυτή, η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι.
Μαζί θα οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας» υποστήριξε ο Pendarovski.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Zoran Zaev αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό «προφίλ» του νέου προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει πλέον ευρωπαίο πρόεδρο.
«Με δύο ξεκάθαρους εκλογικούς γύρους, αποδείξαμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κορυφαίες δημοκρατικές δυνατότητες, ότι η χώρα είναι έτοιμη για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Zaev.
Η Gordana Siljanovska υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.         

Έ
γκυρος θεωρείται εξάλλου ο β΄γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 40% που είναι όρος για τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 44% κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες αυξημένη σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 21ης Απριλίου 2019.

Ο πρώτος γύρος

Στον πρώτο γύρο  ο Pendarovski επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Siljanovska (42,8% έναντι 42,2%).
Στον πρώτο γύρο συμμετείχε ακόμη ένας υποψήφιος, ο Blerim Reka ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (Besa και Συμμαχία για τους Αλβανούς) και έλαβε ποσοστό 10,6%.
Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.
Ο νικητής του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Georgi Ivanov.
Η δεύτερη πενταετής θητεία του Ivanov, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.
Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο ανασχηματισμός

Ο Zaev ανήγγειλε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου, όπως είπε, το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
Κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι οι «δυσαρεστημένοι» ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος θα προσέρχονταν  στις κάλπες στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις εκλογές η Silianovska και το VMRO-DPMNE.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης