Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini και Orban σφυρηλατούν τη συνεργασία τους – Συμμαχία ενάντια στη «φούσκα της ΕΕ» και τη «μεταναστευτική εισβολή»

Salvini και Orban σφυρηλατούν τη συνεργασία τους – Συμμαχία ενάντια στη «φούσκα της ΕΕ» και τη «μεταναστευτική εισβολή»
Orban και Salvini συμφώνησαν στην ανάγκη ισχυρών κρατών - μελών και κάλεσαν την ΕΕ να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό
Ιταλία και Ουγγαρία ενισχύουν την ήδη στενή τους σχέση και τονίζουν τη σημασία των  ισχυρών κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ.
Κατά τις συνομιλίες, που είχαν την Πέμπτη (2/5/2019) στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, συμφώνησαν στην ανάγκη ισχυρών κρατών – μελών και στην προτεραιότητα για μία Ευρώπη βασισμένη στις χριστιανικές αξίες και την  άμυνα των συνόρων.      
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Salvini - ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ιταλικού κυβερνώντος κόμματος Lega - ο Orban σημείωσε ότι και οι δύο πιστεύουν τα εξής:
ότι δεν θα υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρά και επιτυχημένα εθνικά κράτη, πως στην ευρωπαϊκή ήπειρο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό βασισμένο στις χριστιανικές αξίες και πως «τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευθούν από την εισβολή των μεταναστών».
Μιλώντας για την απάντηση της Ιταλίας στη μετανάστευση, ο Orban επαίνεσε τον Salvini για «τις προσπάθειές του να επιτύχει στη θάλασσα ό, τι η Ουγγαρία έκανε στην ξηρά».
Είπε μάλιστα ότι «η επιτυχία αυτών των προσπαθειών έχει ζωτική σημασία.
Ο Orban περιέγραψε την επίσκεψη του Matteo Salvini στη Βουδαπέστη ως ιδιαίτερα τιμητική, προσθέτοντας πως η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο της μέχρι στιγμής.
Σημείωσε ακόμη ότι «οι πολίτες της Ευρώπης θα επωφεληθούν από την απήχηση των θέσεων της Ιταλίας και της Ουγγαρίας και όχι αυτών του Macron».



Ο Orban μάλιστα στάθηκε επίσης στην ουγγρική πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργάνου που θα αποτελείται από τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της Συνθήκης Sengen.
Ανέφερε επιπλέον ότι οι εξουσίες που σχετίζονται με τη μετανάστευση πρέπει να απομακρύνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να μεταβιβάζονται σε ένα τέτοιο όργανο.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έκανε λόγο και για την κόπωση των Ευρωπαίων πολιτών από κόμματα σε άλλες χώρες, που δεν έχουν σημαντική εκλογική στήριξη και έφερε ως παράδειγμα τους Ολλανδούς σοσιαλιστές και τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans.
Σημείωσε εξάλλου, ότι τα αξιώματα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν είναι «κρεβάτια σε νοσοκομεία» για πολιτικούς που έχουν αποτύχει στις χώρες τους.
Ερωτηθείς, αν το κόμμα του το Fidesz θα ενταχθεί στη συμμαχία του Salvini, ο Orban απάντησε ότι οι ίδιοι οι Ούγγροι θα επιλέξουν τη μορφή συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν.
Απαντώντας στις επικριτικές δηλώσεις της Γερμανίας για την επίσκεψη του Salvini στη Βουδαπέστη, επισήμανε πως επρόκειτο για μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και του αντιπροέδρου της Ιταλίας και ως εκ τούτου «περιμένουμε περισσότερο σεβασμό».
«Θα επιδιώξουμε να έχουμε μια ξεκάθαρη και ανοιχτή συνεργασία με τον υπουργό Salvini», είπε, προσθέτοντας ότι πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ακριβή μορφή συνεργασίας μεταξύ του Fidesz και της Lega.



Ο Orban δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με δυνατούς και φιλόδοξους πολίτες στην Ευρώπη που θέλουν να αναλάβουν δράση ενάντια «της φούσκας των Βρυξελλών», η οποία έχασε την επαφή με την  πραγματικότητα.
Στάθηκε επίσης σε τέσσερα προβλήματα, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια νέα ευρωπαϊκή ηγεσία:
Η Ευρώπη να υπερασπίζεται τον εαυτό της, να σέβεται τα κράτη – μέλη και τους λαούς τους και να βελτιωθούν οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης. 
Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν, πως πρέπει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην Ευρώπη.
Απαντώντας σε μια ερώτηση για τη Δημοκρατία, είπε ότι οι φιλελεύθεροι ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι που δεν είναι φιλελεύθεροι δεν είναι επομένως δημοκράτες.
Στην Ουγγαρία, είπε, «είχαμε αρκετή» ισοδυναμία μεταξύ της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, προσθέτοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση περιγράφει την πολιτική της με τον όρο «χριστιανική δημοκρατία».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης