Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Η Βενεζουέλα χρειάζεται ριζική πολιτική και ιδεολογική αλλαγή

Mises Institute: Η Βενεζουέλα χρειάζεται ριζική πολιτική και ιδεολογική αλλαγή
Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν για τον Guaidó και τον López να διαπραγματευτούν με τη Maduro για νέες εκλογές και το πιο σημαντικό, να ανοίξουν ξανά τη χώρα σε ξένα κεφάλαια.
Για μια ακόμη φορά η Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο, με το ανεπιτυχές σχέδιο κατάργησης του καθεστώτος Maduro που κατέληξε σε χάος αναφέρει το αυστριακό ινστιτούτο σκέψης Mises institute.
Φαίνεται ότι το σχέδιο δεν είχε συντονισμό ή στρατηγική. Σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaidó (Χουάν Γκουάιντο), ο οποίος καλούσε τους πολίτες να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια να αναλάβουν τον έλεγχο του κράτους της Βενεζουέλας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ορισμένες εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Guaidó και ο σύμμαχος Leopoldo López άρχισαν να ενεργούν πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν διαπραγματευτεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να κρατήσουν την κυβέρνηση Maduro στην εξουσία.
Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το καθεστώς εξακολουθεί να ισχύει.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μερικά θωρακισμένα οχήματα χτύπησαν πολίτες που βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι υπέρ του Guaidó.
Στο τέλος της ημέρας ο López και η οικογένειά του ζήτησαν άσυλο  στην ισπανική πρεσβεία και ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματικοί που υποστήριζαν τον Guaidó ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας.
Σε όλα αυτά τα επεισόδια 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 τραυματίστηκαν.

Αντικατάσταση του υφιστάμενου καθεστώτος με ένα από τα ίδια;

Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποστεί πολλές απογοητεύσεις και υπάρχει μεγάλο σκεπτικισμός στον πληθυσμό σχετικά με την πιθανότητα αντικατάστασης του σημερινού άθλιου καθεστώτος με κάτι πραγματικά καλύτερο.
Εδώ είναι το πρόβλημα.
Οι πολίτες της Βενεζουέλας πρέπει να απαλλαγούν από τον Maduro και τους συντρόφους του, αλλά πρέπει επίσης να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές μεταρρυθμίσεις προς την ελεύθερη αγορά εάν θέλουν να έχουν μέλλον, μακροπρόθεσμη ευημερία και ελευθερία. Δυστυχώς, το ιδεολογικό καύσιμο που θα τροφοδοτεί τον κινητήρα ενός νέου καθεστώτος δεν είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που τροφοδότησε το έργο του Chavez.
Το σχέδιο που υποστηρίζεται από εκείνους που επιδιώκουν να ανατρέψουν το Maduro είναι απλώς μια άλλη συνταγή που θα εφαρμόσει όλες τις συνήθεις αποτυχημένες πολιτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά στη Βενεζουέλα.
Στην Βενεζουέλα εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί μια ψεύτικη βραχυπρόθεσμη "ευημερία" η οποία στη συνέχεια καταλήγει σε διαφθορά και ένα τεράστιο βαθύ κράτος.
Μια κακώς διαχειριζόμενη οικονομία κάτω από κάποια άλλη ομάδα σκληροπυρηνικών κεϋνσιανών μπορεί να είναι ακόμα προτιμότερη από το σημερινό καθεστώς;
Παρ 'όλα αυτά, αυτή τη στιγμή, μοιάζει με μια εύκολη νίκη για την αντικατάσταση του καθεστώτος Maduro.
Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν για τον Guaidó και τον López να διαπραγματευτούν με τη Maduro για νέες εκλογές και το πιο σημαντικό, να ανοίξουν ξανά τη χώρα σε ξένα κεφάλαια.
Θα μπορούσε να υπάρξει ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη. Φυσικά, οι κυβερνητικοί σχεδιαστές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η παρέμβασή τους είναι η αιτία του «οικονομικού θαύματος» το οποίο έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο την Βενεζουέλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης