Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Δεν πρόκειται να υποκύψουμε ποτέ στις πιέσεις των Αμερικανών για την αγορά των S - 400

Τουρκία: Δεν πρόκειται να υποκύψουμε ποτέ στις πιέσεις των Αμερικανών για την αγορά των S - 400
«Όταν η Τουρκία υπογράψει μια συμφωνία, τηρεί την υπόσχεσή της», δηλώνει ο Τούρκος αντιπρόεδρος
Η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποκύψει ποτέ στις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία αγοράς ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε την  Κυριακή (5/5/2019) ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Fuat Oktay.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι συμβατά με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin F-35.
Έχει μάλιστα προειδοποιήσει για ενδεχόμενες κυρώσεις, εάν η Άγκυρα προχωρήσει τελικά στη συμφωνία με τη  Ρωσία.
Η Τουρκία από την πλευρά της, δυνητικός αγοραστής και συνεργαζόμενη χώρα στην παραγωγή των F-35, αναφέρει ότι οι S-400 και τα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα επηρεάσουν το ένα το άλλο και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, όπως επισημαίνει το Reuters.
Έχει προτείνει να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας με την Ουάσιγκτον για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των S-400, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Oktay είπε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ είναι παράλογες και ότι η προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης των S-400 εντός Ιουλίου 2019 παραμένει αμετάβλητη.
«Όταν η Τουρκία υπογράψει μια συμφωνία, τηρεί την υπόσχεσή της.
Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία και έγιναν κάποιες πληρωμές», δήλωσε ο Oktay.
«Δεν νομίζω ότι τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες έχουν βάση», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ αντιπρότειναν στην Τουρκία τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, τα οποίο όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, η Άγκυρα εξακολουθεί να αξιολογεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία τις επόμενες μέρες, δήλωσε ότι, οι αποφάσεις σχετικά με τις προμήθειες στον τομέα της άμυνας εξαρτώνται από τις ίδιες τις χώρες – μέλη του Οργανισμού.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως χαιρετίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την απόκτηση των συστημάτων Patriot και τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM για τα συστήματά της SAMP-T.
Τον Μάρτιο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η Ουάσινγκτον μελετά εάν θα μπορούσε να απομακρύνει την Τουρκία από την παραγωγή των F-35, οργισμένη από την άρνηση της Άγκυρας να υποχωρήσει από τη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.
Ο πρόεδρος Tayyip Erdogan  δήλωσε την Τρίτη (30/4/2019) πως το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρεύσει αν η Τουρκία δεν συμμετάσχει σε αυτό.
Η Τουρκία έχε πει πως αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να χρησιμοποιήσει μια δήλωση παραίτησης προκειμένου να την προστατεύσει από ενδεχόμενες ποινές για τα S-400, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo ότι η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει αντίποινα για τη συμφωνία βάσει του Νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act -- CAATSA).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης