Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα May σε Corbyn: Ας αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη κι ας κάνουμε συμφωνία - Ετοιμάζει νέο σχέδιο

Μήνυμα May σε Corbyn: Ας αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη κι ας κάνουμε συμφωνία - Ετοιμάζει νέο σχέδιο
Το νέο σχέδιο May επιτρέπει στους Εργατικούς να υπογράψουν αυτοί μια πλήρη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ εάν κερδίσουν τις εκλογές του 2022
Μια νέα συμφωνία για το Brexit συντάσσει από την αρχή η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May μετά τις αλλεπάλληλες καταψηφίσεις από τη Βρετανική Βουλή του σχεδίου που είχε υπογράψει με την ΕΕ.
Η May ποντάρει σημαντικά στην στήριξη του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται «ανοικτός» στο ενδεχόμενο κοινής συμφωνίας για το Brexit που έχει παραλύσει τη χώρα και έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το πολιτικό κύρος της.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, στενοί συνεργάτες της May γράφουν από την αρχή μέρη της συμφωνίας που αφορά το καθεστώς της τελωνειακής ένωσης της Βρετανίας με την ΕΕ που θα εγγυάται ότι δεν υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Η κίνηση στοχεύει στο να ικανοποιηθεί μια βασική απαίτηση από το Εργατικό Κόμμα του Jeremy Corbyn, το οποίο δήλωσε ότι θέλει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και το εμπόριο.
Κι ενώ ο Corbyn δηλώνει θετικός σε αυτό, κανέις δεν γνωρίζει εάν τελικά όλα θα πάνε καλά στις 7 Μαΐου όταν το Κοινοβούλιο θα κληθεί εκ νέου να ψηφίσει τη νέα συμφωνία καθώς ακόμη και υψηλόθαθμα στελέχη των Τόρρις όπως ο Liam Fox και η Andrea Leadsom δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους.
Η Βρετανία έπρεπε να εγκαταλείψει την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, αλλά η May αναγκάστηκε δύο φορές να ζητήσει από την ΕΕ παράταση χρόνου για να οριστικοποιήσει τους όρους της εξόδου από την ΕΕ καθώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο καταψηφίζει τη συμφωνία και δεν έχει καταφέρει ακόμη να την εγκρίνει.
Οι μήνες του πολιτικού αδιεξόδου και της αβεβαιότητας για το μέλλον του Brexit έχουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους επενδυτές να ζητούν άμεση επίλυση του ζητήματος.
Σε άρθρο της στην Κυριακάτικη Mail η May υποστηρίζει πως το μήνυμα των τοπικών εκλογών ήταν ξεκάθαρο υπέρ του Brexit, αν και ήταν καταστροφικό τόσο για το κόμμα των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών που έχασαν παραδοσιακά τους κάστρα.
«Λέω στον ηγέτη της αντιπολίτευσης: ας ακούσουμε τι είπαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές και ας βάλουμε τις διαφορές μας για λίγο στην άκρη» έγραψε η May. «Ας κάνουμε μια συμφωνία.»
Ο Corbyn ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να γίνει αυτό θέλει ρητή δέσμευση από τη May ότι θα εδραιώσει μόνιμα το τελωνειακό καθεστώς, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις επόμενες γενικές εκλογές του 2022 κάτι που η May αρνείται.
Αφήνει όμως ένα παραθυράκι, ώστε σε περίπτωση που στην επόμενη κυβέρνηση είναι οι Εργατικοί να μπορούν οι ίδιοι να υπογράψουν μια νέα και πλήρη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης