Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορικός πόλεμος: Ανυποχώρητος ο Trump για τους δασμούς, οργή στην Κίνα - Στον αέρα το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου

Εμπορικός πόλεμος: Ανυποχώρητος ο Trump για τους δασμούς, οργή στην Κίνα - Στον αέρα το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου
Σύμφωνα με τον Trump, οι δασμοί που καταβλήθηκαν στις ΗΠΑ είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στο κόστος των προϊόντων
(upd) Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, με τον ίδιο να δηλώνει ανυποχώρητος και το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου στις ΗΠΑ να βρίσκεται στον αέρα.
Ο Trump εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Κίνας μέσω Twitter.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, 600 με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο.
Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.


Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από τις 10 Μαϊου οι αμερικανικοί δασμοί αυξάνονται στο 25% από το 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τον Trump, οι δασμοί που καταβλήθηκαν στις ΗΠΑ είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στο κόστος των προϊόντων, που επιβαρύνουν κυρίως την Κίνα.
Επίσης δεσμεύτηκε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και  10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισεκ. δολαρίων», υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.
«Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή.
Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%"» πρόσθεσε.
Ο Trump έκρινε ότι οι δασμοί αυτοί «είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματά» στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την πορεία που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι «συνεχίζονται, αλλά υπερβολικά αργά, καθώς οι Κινέζοι προσπαθούν να επαναδιαπραγματευθούν» και έκλεισε το μήνυμά του με τη λέξη «Όχι!».

Θρίλερ με το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου στις ΗΠΑ 

Εν τω μεταξύ, σε θρίλερ εξελίσσεται το προγραμματισμένο ταξίδι του αντιπροέδρου της Κίνας Liu He στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Edward Lawrence, το ταξίδι ακυρώθηκε, καθώς στο Πεκίνο επικρατεί οργή για τις απειλές Trump.
Ωστόσο νωρίτερα η South China Morning Post έκανε λόγο για πρόθεση του αντιπροέδρου της Κίνας Liu He να μην αναβάλει αλλά να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για θέματα εμπορίου.
Ωστόσο το ταξίδι θα καθυστερήσει, καθώς θα αναχωρήσει τρεις μέρες αργότερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Κινέζου αντιπροέδρου, ο Liu αναμένεται να αναχωρήσει από το Πεκίνο την ερχόμενη Πέμπτη 9/5 δηλαδή τρεις μέρες αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί και να φύγει από την Ουάσινγκτον την επόμενη, δηλαδή την Παρασκευή 10/5.
Ύστερα από τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump  υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Liu μελετούσε το ενδεχόμενο να ακυρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ.

Oι εκτιμήσεις των αναλυτών

Εurasia Group: Δεν αρκούν οι απειλές για να υποχωρήσει η Κίνα

Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απειλές Trump για αύξηση των δασμών, δεν αρκούν για να υποχωρήσει η Κίνα έναντι των αμερικανικών απαιτήσεων.
«Μολονότι η τελευταία κίνηση του Trump δίνει ένα πλεονέκτημα στις ΗΠΑ, δεν θα οδηγήσει την Κίνα να παραδοθεί άνευ όρων», σχολιάζει ο  Michael Hirson της Eurasia Group, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η πολιτική συνοχή της Κίνας δίνει στο Πεκίνο ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της πίεσης Trump και για τη λήψη οικονομικών μέτρων προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη«, συμπληρώνει ο αναλυτής.
Προσθέτει ωστόσο ότι η κίνηση Trump δυσκολεύει αρκετά την κατάσταση για το Πεκίνο.

Morgan Stanley: Σοβαροί κίνδυνοι για τις αγορές

Σοβαρούς κινδύνους βλέπει για τις αγορές η Morgan Stanley, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, βλέποντας άμεσο sell off που θα φτάσει ακόμη και το 12% στις αναδυόμενες αγορές και στην Ασία.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 6 Μαΐου 2019, 14σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Tariff Re-escalation A Credible Risk to Markets" (κλιμάκωση των δασμών - Ένας υπαρκτός κίνδυνος για τις αγορές), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Morgan Stanley βλέπει αρνητική επίδραση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων φέτος στο ΑΕΠ της Κίνας, η οποία θα επεκταθεί και στην επόμενη χρονιά.
Για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της Ασίας βλέπει άμεση διόρθωση της τάξεως του -12%.
Μια αναπροσαρμογή των δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια μείωση 0,3% του ΑΕΠ της Κίνας, αλλά και να "θολώσει" τις προοπτικές ανάπτυξης.
Το Πεκίνο θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη δημοσιονομική χαλάρωση, τα κίνητρα των καταναλωτικών δαπανών και τη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης.

Goldman Sachs: Σε δύσκολο σημείο οι διαπραγματεύσεις

Ως ένδειξη ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν φτάσει σε δύσκολο σημείο εκλαμβάνει η Goldman Sachs την απειλή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για ενισχυμένους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, οι ενισχυμένοι δασμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν κυρίως εάν η κινεζική αντιπροσωπεία παρευρεθεί στη συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα.
Όσον αφορά τον πρόσφατο ελιγμό του Trump, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν «αυτό αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή από τις αισιόδοξες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες και δείχνει ότι η πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας είναι τουλάχιστον ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με πρότινος».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι εμπορικές συνομιλίες πήγαιναν αρκετά καλά και πηγές δήλωναν στο CNBC ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί έως αυτή την Παρασκευή.
Ωστόσο, τα βασικά σημεία-αγκάθια παραμένουν, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και η διαφωνία σχετικά με το κατά πόσον οι δασμοί πρέπει να διατηρηθούν ως ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Παρ' όλα αυτά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα μπορούσε ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι «ελαφρώς» πιο πιθανό να συμβεί σε σχέση με την ενίσχυση των δασμών.

(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 5/5 19:39)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης