Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο φθηνά ξεπουλιούνται οι ελληνικές τράπεζες – Η θεωρητική αξία 4 δυνητικών εταιριών διαχείρισης NPEs 81 δισ είναι 1 δισ

Πόσο φθηνά ξεπουλιούνται οι ελληνικές τράπεζες – Η θεωρητική αξία 4 δυνητικών εταιριών διαχείρισης NPEs 81 δισ είναι 1 δισ
Οι λύσεις έξω από τις τράπεζες έχουν πολλούς στόχους θα λέγαμε 30% σε σύνολο 100% να εξυγιανθούν τα προβληματικά δάνεια…το υπόλοιπο 70% αφορά άλλους σκοπούς moral hazard, μετακίνηση εργαζομένων κ.α….
Η μέχρι τώρα προσέγγιση στην διαχείριση των NPEs είναι ότι οι εταιρίες διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών θα πρέπει να πωληθούν σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού.
Η βασική αρχή αυτής της εκτίμησης είναι ότι διαθέτουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και μηχανισμούς ώστε να κυνηγήσουν τα προβληματικά δάνεια, τους κακοπληρωτές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αυτό όμως είναι ένας μύθος.
Το μόνο που έχουν οι ξένοι είναι τα κεφάλαια, η τεχνογνωσία τους είναι υποτυπώδης και όπως αποδεικνύεται από περιπτώσεις όπως στην Ιταλία επιφανειακή η προσέγγιση τους.
Δύο ελληνικές τράπεζες η Eurobank και η Πειραιώς έχουν αποφασίσει να πωλήσουν τις εταιρίες διαχείρισης σε τιμή περίπου 600 με 700 εκατ ευρώ και αφορούν προβληματικά δάνεια 54 δισεκ. ευρώ.
Σε σύνολο 81,3 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων με μια απλή αναγωγή προκύπτει ότι τα funds θα πληρώσουν για τις εταιρίες διαχείρισης έως 1 δισεκ. ευρώ εάν όλες οι τράπεζες πουλούσαν τις αντίστοιχες μονάδες τους.
Πιθανότατα Εθνική και Alpha bank να ακολουθήσουν άλλη στρατηγική αλλά η ουσία είναι ότι οι εταιρίες διαχείρισης 81,3 δισεκ. προβληματικών δανείων μπορούν να πωληθούν 1 δισεκ. ευρώ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Είναι προφανές ότι η πώληση εταιριών για 1 δισεκ. για να διαχειριστούν 81,3 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια είναι μια λάθος συνταγή.
Βέβαια οι τράπεζες το πράττουν αυτό με ένα σκοπό να πάρουν ορισμένα χρήματα, χωρίς να έχουν αυξημένο ηθικό κίνδυνο.
Εάν μια τράπεζα πει σε ένα επιχειρηματία με 10 εκατ προβληματικό δάνειο το 50% haircut και το υπόλοιπο 50% δηλαδή 5 εκατ στο παράδειγμα μας νέα ρύθμιση με καλύτερο επιτόκιο και με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής θα ξεσηκωθούν οι πάντες και …οι καλοπληρωτές και θα ζητήσουν ίδια μεταχείριση.
Τα funds υπάρχουν για να διαφυλάσσουν τις τράπεζες από το moral hazard από τον ηθικό κίνδυνο.
Κατά τα άλλα ούτε εξειδίκευση έχουν, ούτε μπορούν να κάνουν τίποτε καλύτερο από τις τράπεζες.
Ότι τα funds που υπάρχουν είναι η σανίδα σωτηρίας των τραπεζών για τα NPEs είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται σε αφελείς.
Οι τράπεζες να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι και να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική…
Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν το κακό τους παρελθόν με νέα κεφάλαια.
Θα χρειαστούν 5-6 δισεκ. ευρώ κεφάλαια να δαπανηθούν για εξυγίανση.

Υποσημείωση

Μην θεοποιούμε τα διεθνή funds.
Πέραν του ηθικού κινδύνου οι εταιρίες διαχείρισης θα πάρουν πάνω τους και 4-5 χιλιάδες εργαζομένους από τις τράπεζες πρέπει να έχουν αντικείμενο εκ των πραγμάτων.
Οι λύσεις έξω από τις τράπεζες έχουν πολλούς στόχους θα λέγαμε 30% σε σύνολο 100% να εξυγιανθούν τα προβληματικά δάνεια…το υπόλοιπο 70% αφορά άλλους σκοπούς moral hazard, μετακίνηση εργαζομένων κ.α….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης