Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» στις αγορές της Ασίας εν μέσω ανησυχιών για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας, στο -5,58% ο Shanghai Composite

tags :
«Βουτιά» στις αγορές της Ασίας εν μέσω ανησυχιών για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας, στο -5,58% ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -3,29% στις 29.090,50 μονάδες
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (6/5) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών ότι οι δασμοί που προτίθεται να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θα οδηγήσουν στην κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -5,58% κλείνοντας στις 2.906,46 μονάδες, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος υποχώρησε κατά -7,31% στις 8.966,91 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -3,29% στις 29.090,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Geely Automotive και WH Group υποχωρούν κατά -8,41% και -7,40% αντίστοιχα, ενώ η πτώση για τη μετοχή της AAC Technologies διαμορφώνεται μέχρι στιγμής του -7,26%.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,80% και τις 10.897,12 μονάδες, με τις μετοχές των Foxconn και Taiwan Semiconductor να υποχωρούν κατά -3,86% και -2,26% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,18% στις 3.284,43 μονάδες.
Όσον αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,82% στις 6.283,70 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Westpac Banking έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του -3,22% και -1,20% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι οι αγορές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.
Χθες (5/5) ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν από το 10% στο 25% αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους Κινέζους αξιωματούχους, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών.
«Η απειλή του Trump να αυξήσει τους δασμούς σύντομα εάν το Πεκίνο δεν ανταποκριθεί στα αμερικανικά αιτήματα για το εμπόριο, μπορεί να αποτελεί περισσότερο μία τακτική διαπραγματεύσεων παρά μία επικείμενη εμπορική δράση», αναφέρει σε σημείωμά της η ιαπωνική τράπεζα Mizuho Bank.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι «οι υπαινιγμοί του Trump ότι οι δασμοί είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα σπουδαία οικονομικά αποτελέσματα των ΗΠΑ όντως αυξάνει την απειλή μίας λανθασμένης εμπορικής πολιτικής».
Η πτώση στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι ο κλάδος υπηρεσιών στη χώρα κατέγραψε οριακή επιτάχυνση για τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, διατηρώντας την ανοδική τάση των προηγούμενων μηνών.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,5 μονάδες, έναντι 54,4 μονάδων τον Μάρτιο του 2019, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών ανέφεραν αύξηση των νέων επιχειρήσεων, καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από τα τέλη του 2014, την ίδια στιγμή που η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε με τους ισχυρότερους ρυθμούς των τελευταίων δέκα μηνών.
Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα συνέχισαν την άνοδο, με τον ρυθμό πληθωρισμού των τιμών των εισροών να είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράφει από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλμβάνονται και οι κλάδοι μεταποίησης και κατασκευών, αυτός διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 52,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, καθώς μία ενδεχόμενη κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών και μία εκ νέου αύξηση των δασμών θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντική τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -2,15% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,24% στα 60,55 δολ. ανά βαρέλι.
Επιπλέον, όσον αφορά τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε πτώση κατά 3 εξέδρες, στις 183 συνολικά, την ίδια στιγμή που η παραγωγή πετρελαίου της χώρας παραμένει στα 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα οποία αποτελούν επίπεδο ρεκόρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης