Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πιέσεις στα ομόλογα, λόγω αποστροφής ρίσκου - Στο 2,61% η απόδοση του 10ετούς

Ιταλία: Πιέσεις στα ομόλογα, λόγω αποστροφής ρίσκου - Στο 2,61% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή «καταφύγια», λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας
Πιέσεις δέχονται σήμερα (6/5/2019) τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης καταγράφουν οριακές μεταβολές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή «καταφύγια», λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Οι διεθνείς αγορές δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις, καθώς απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.
Χθες (5/5), ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν από το 10% στο 25% αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους Κινέζους αξιωματούχους, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών.
«Η απειλή του Trump να αυξήσει τους δασμούς σύντομα εάν το Πεκίνο δεν ανταποκριθεί στα αμερικανικά αιτήματα για το εμπόριο, μπορεί να αποτελεί περισσότερο μία τακτική διαπραγματεύσεων παρά μία επικείμενη εμπορική δράση», αναφέρει σε σημείωμά της η ιαπωνική τράπεζα Mizuho Bank.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι «οι υπαινιγμοί του Trump ότι οι δασμοί είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα σπουδαία οικονομικά αποτελέσματα των ΗΠΑ όντως αυξάνει την απειλή μίας λανθασμένης εμπορικής πολιτικής».
Πάντως, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας «South China Morning Post» ανέφερε πως ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, προτίθεται να μην ακυρώσει, αλλά να πραγματοποιήσει κανονικά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο το ταξίδι θα καθυστερήσει, καθώς θα αναχωρήσει τρεις μέρες αργότερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
Περί τις 14:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο 5 μονάδων βάσης, στο 2,60%.


Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μ.β. στο 3,46%, ενώ του 2ετούς σημειώνει άνοδο 2,3 μ.β. στο 0,48%.
Από την άλλη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί κατά 0,4 μ.β. στο 0,015%, με το μεταξύ τους spread να διαμορφώνεται στις 259,2 μ.β., ενώ του αντίστοιχου ομολόγου της Γαλλίας σημειώνει οριακή άνοδο 0,7 μ.β. στο 0,37%.
Η απόδοση του 10ετούς της Πορτογαλίας σημειώνει οριακή μεταβολή στο 1,12%, ενώ της Ισπανίας υποχωρεί σχεδόν κατά 1 μ.β. στο 0,98%.
Την ίδια ώρα, την ανάληψη ρίσκου δυσχεραίνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ παραμένει «αναιμική».
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή πτώση τον Απρίλιο του 2019, καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο αντισταθμίζει την άνοδο που σημειώνεται στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες, από 51,6 μονάδες τον Μάρτιο του 2019, με τα στοιχεία, ωστόσο, να ξεπερνούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 51,3 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο της μεταποίησης κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 52,8 μονάδες, από 53,3 προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης