Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μάζεψαν» τις απώλειες οι ευρωαγορές - Στο -1,01% ο DAX λόγω εμπορικών εντάσεων, πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες

«Μάζεψαν» τις απώλειες οι ευρωαγορές - Στο -1,01% ο DAX λόγω εμπορικών εντάσεων, πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,88% κι έκλεισε στις 386,95 μονάδες
Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα (6/5/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, καθώς οι απειλές Trump για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν, πάντως, να «μαζέψουν» τις απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει πτώση 0,88% και να κλείνει στις 386,95 μονάδες.


Ο κλάδος αυτοκινήτων έκλεισε με απώλειες άνω του 2%, καθώς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισ. δολ., θα αυξηθούν από το 10% στο 25% αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους Κινέζους αξιωματούχους, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών.
Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ανυποχώρητος, παρά τη «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια, προχωρώντας σε νέες απειλές κατά του Πεκίνου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, 600 με 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX, o οποίες επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στο εμπόριο, υποχώρησε κατά 1,01% κι έκλεισε στις 12.286,88 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 2%.


Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτου στη Γερμανία, με την BMW να υποχωρεί κατά 2,2%, την Daimler κατά 2,1% και τη Volkswagen κατά 1,7%.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,18% στις 5.483,52 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,63% στις 21.409,29 μονάδες.



Κλειστή λόγω αργίας παρέμεινε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.
Εν τω μεταξύ, σε θρίλερ εξελίσσεται το προγραμματισμένο ταξίδι του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Edward Lawrence, το ταξίδι ακυρώθηκε, καθώς στο Πεκίνο επικρατεί οργή για τις απειλές Trump.
Ωστόσο, νωρίτερα, η «South China Morning Post» έκανε λόγο για πρόθεση του Liu He να μην ματαιώσει, αλλά να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για θέματα εμπορίου.
Την ίδια ώρα, την ανάληψη ρίσκου δυσχέραιναν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ παραμένει «αναιμική».
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή πτώση τον Απρίλιο του 2019, καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο αντισταθμίζει την άνοδο που σημειώνεται στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες, από 51,6 μονάδες τον Μάρτιο του 2019, με τα στοιχεία, ωστόσο, να ξεπερνούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 51,3 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο της μεταποίησης κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 52,8 μονάδες, από 53,3 προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης