Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει μια υπαρκτή υπαρξιακή κρίση

tags :
Γιατί ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει μια υπαρκτή υπαρξιακή κρίση
Γιατί ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει μια υπαρκτή υπαρξιακή κρίση
Tα θεμελιώδη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου προοιωνίζουν μια «bull market», από τις περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, τους περιορισμούς των εξαγωγών στη Νιγηρία και στις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Ωστόσο υπάρχει μια νέα απειλή.
Η εσωτερική συνοχή του ΟΠΕΚ τίθεται επί του παρόντος υπό αμφισβήτηση, καθώς πολλές μεγάλες χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν όχι μόνο εξωτερικές κυρώσεις αλλά και απειλές για κατάρρευσης των καθεστώτων τους.
Η άρση των απαλλαγών από τις ΗΠΑ για τους κορυφαίους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέτει το καθεστώς της Τεχεράνης υπό έντονες πιέσεις.
Ενώ ο στόχος του Trump για μηδενικές εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου είναι μη ρεαλιστικός, ο αντίκτυπος των κυρώσεων είναι αναμφισβήτητος.
Δεν έχουν αναφερθεί νέες συμβάσεις πετρελαίου μεταξύ του Ιράν και των κύριων πελατών του, της Κίνας και της Ινδίας.
Φαίνεται ότι ο φόβος των έμμεσων κυρώσεων από τις ΗΠΑ έχει ήδη το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι εξαγωγές υδρογονανθράκων του Ιράν έχουν πληγεί και φαίνεται ότι η Τεχεράνη δεν έχει προς το παρόν καμία απάντηση.
Οι αναφορές κάνουν λόγο ότι το Ιράν έχει πρόβλημα να πληρώσει όχι μόνο τους λογαριασμούς του, αλλά και τους πληρεξουσίους του στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, δείχνουν επίσης ότι το καθεστώς της Τεχεράνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, ο πιο σταθερός υποστηρικτής του Ιράν στον ΟΠΕΚ, η Βενεζουέλα, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
Αντιμέτωπη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ και αυξημένη πολιτική υποστήριξη από τις αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Guaido, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση καθώς η πετρελαϊκή της βιομηχανία καταρρέει.
Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς η αντιπολίτευση, υποστηριζόμενη από τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών ασφαλείας της Βενεζουέλας, ξεκίνησε ανοιχτά μια εξέγερση για την απομάκρυνση του σημερινού προέδρου Maduro.
Ο τελευταίος παραμένει στην εξουσία, αλλά κυρίως λόγω ρωσικής, κινεζικής και τουρκικής υποστήριξης.
Ο λατινοαμερικανός εταίρος του Ιράν προχωράει σε μια πιθανή πολιτική σύγκρουση άγνωστων συνεπειών.
Η στρατηγική για τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ +, η οποία βασίζεται στη Σαουδική Αραβία, εξακολουθεί να ισχύει, αλλά είναι μερικώς επιτυχημένη λόγω των αρνητικών επιπτώσεων των κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τη συμφωνία (128%) βασίζεται στην απώλεια αυτών των συγκεκριμένων όγκων παραγωγής πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, προσκολλώνται στους ρόλους τους, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου όσο χρειάζεται.
Η αισιοδοξία για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ βασίζεται σε αβέβαιες υποθέσεις, ενώ η συνολική κατάσταση της Λιβύης είναι εξαιρετικά ασταθής.
Για να συμπληρωθούν τα εσωτερικά ζητήματα του ΟΠΕΚ, ο βασικός παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, η Νιγηρία, αναφέρει ότι δεν είναι καν σε θέση να πουλήσει μερικά από τα φορτία τη.
Νιγηριανές πηγές δήλωσαν στις 2 Μαΐου ότι περίπου 20 Νιγηριανά φορτία πετρελαίου δεν πωλήθηκαν ακόμα και μετά από σοβαρές περικοπές των τιμών.
Η Νιγηρία έχει ήδη μειώσει τις τιμές πώλησης ενός καλαθιού από κατηγορίες αργού πετρελαίου κυρίως επειδή οι αγοραστές δεν έδειχναν ενδιαφέρον για συμβάσεις για φορτία που προσφέρονταν πάνω από ένα ασφάλιστρο ύψους 2 δολαρίων/βαρέλι σε σχέση με το Brent.
Επί του παρόντος, οι σημαντικότερες ποιότητες πετρελάιου της Νιγηρίας, όπως οι Bonny Light και Qua Iboe, Forcados και Escravos, παρουσίασαν μείωση της τάξης των 20 έως 25 σεντ ανά βαρέλι σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.
Το Ιράν απειλεί ανοιχτά να υπονομεύσει τη σταθερότητα του ΟΠΕΚ αν δεν συγκεντρώσει υποστήριξη πριν από τη συνάντηση του Ιουνίου του 2019.
Σε διάφορες δηλώσεις προς τον Τύπο, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η Τεχεράνη απειλεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τις ροές πετρελαίου και αερίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ που υποστηρίζουν το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη προειδοποίησε να λάβει μέτρα εναντίον των χωρών που προσπαθούν να καλύψουν το κενό εφοδιασμού που άφησε το Ιράν.
Ο Zanganeh επανέλαβε την τελευταία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Barkindo στην Τεχεράνη.
Ο Barkindo αντέδρασε λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚ θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για την αποπολιτικοποίηση των πολιτικών πετρελαίου και φυσικού αερίου του οργανισμού.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΠΕΚ φαίνονται πολύ ζοφερές ενόψει της αυξανόμενης κλιμάκωσης της  έντασης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Zanganeh υπολογίζει στη στήριξη του Ιράκ, της Λιβύης και της Βενεζουέλας για να εντείνει τις πιέσεις στο Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι, να μην υποστηρίξουν πλήρως τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η συνάντηση του Ιούνιο θα είναι καθοριστική.
Η γεωπολιτική πίεση, σε συνδυασμό με την επιθετική προβολή του Ιράν στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη), αφήνει λιγότερο περιθώριο ελιγμών για τις αραβικές χώρες από ό, τι πριν.
Η ελπίδα της Τεχεράνης να κρατήσει τη Μόσχα στο πλευρό της φαίνεται επίσης να επαναλαμβάνεται, καθώς η Ρωσία ανοικτά βρίσκεται πίσω από περικοπές του ΟΠΕΚ+, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στη Λιβύη.
Από πολλές απόψεις, αυτό φαίνεται να είναι μια επανάληψη της συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη το 2018.
Η κύρια διαφορά είναι ότι η Τεχεράνη έχει χάσει μεγάλο μέρος των εσωτερικών της δυνάμεων μέσα στον ΟΠΕΚ, λόγω της αποχώρησης του Κατάρ και της κατάρρευσης της Βενεζουέλας.
Η Τεχεράνη δεν έχει πια κανένα άσσο στο μανίκι της, ακόμη και η απειλή στρατιωτικής δράσης στον Κόλπο ή αλλού θα της γυρίσει μπούμερναγκ.
Το καρτέλ κατευθύνεται προς μια αναδιάταξη των εξουσιών, μια αναδιάταξη στην οποία μπορεί να συμμετέχει ένας νέος… «ηθοποιός».
Η Μόσχα εξακολουθεί να κατευθύνεται προς επίσημη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ, απειλώντας να ανατρέψει για πολύ καιρό το μέλλον του Ιράν στον ΟΠΕΚ.
Η ανάγκη του Putin για ένα ισχυρό Ιράν έχει εξαφανιστεί και  έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ νέα παιχνίδια εξουσίας, στα οποία το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και η Λιβύη είναι πολύ πιο υποσχόμενα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης