Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan αποδίδει σε σαμποτάζ την κατάρρευση της λίρας - Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές

O Erdogan  αποδίδει σε σαμποτάζ την κατάρρευση της λίρας - Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές
Πέραν των εύλογων ανησυχιών για τη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας, οι αναλυτές ανησυχούν και για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας
(upd) Σε... οικονομικό σαμποτάζ αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, την πτώση της τουρκικής λίρας, στον απόηχο της απόφασης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα αποκρούσει τις επιθέσεις στην οικονομία.
«Τι θα κάνουμε λοιπόν;
Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε αυτό που κάναμε στους τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan χαιρέτισε την απόφαση για ακύρωση των δημοτικών εκλογών που είχε κερδίσει η αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη και υποστήριξε πως πρόκειται για την «καλύτερη απόφαση» διότι υπήρξε «οργανωμένη διαφθορά» και παρανομία και πως η ακύρωσή τους αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας.
«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου και για να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.
«Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καλούνται να ξαναψηφίσουν στις 23 Ιουνίου για τον δήμαρχό τους.
Ο Erdogan, ο οποίος αντέδρασε σήμερα για πρώτη φορά δημόσια στην απόφαση της YSK, απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
«Τα στοιχεία που παράσχαμε είναι πολύ στέρεα (...) και δεν μπορούν να αντικρουσθούν», υποστήριξε αναφερόμενος στις πολλές προσφυγές που κατατέθηκαν από το AKP στην YSK αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.
«Πιστεύουμε ειλικρινά πως οι εκλογές σηματοδοτήθηκαν από καταχρήσεις οι οποίες διαπράχθηκαν με οργανωμένο τρόπο», υποστήριξε κάνοντας λόγο για «έναν σφετερισμό της λαϊκής βούλησης».
Η ακύρωση των εκλογών θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Erdogan, «να αρθούν οι αμφιβολίες αναφορικά με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» και «να ενισχυθεί η δημοκρατία μας».

Στήνονται ξανά οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη

Τόπο έπιασαν οι ασφυκτικές πιέσεις του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν οι τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου 2019. 
Εδώ και εβδομάδες το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που «έχασε» τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan ζητούσαν να στηθούν και πάλι κάλπες εξαιτίας παρατυπιών.
Ο Ekrem Imamoglu, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, κατήγγειλε την «προδοσία» και δεσμεύθηκε να «μην υποχωρήσει ποτέ».
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 13.000 ψήφους διαφορά από τον υποψήφιο του AKP, B. Yildirim, σηματοδοτώντας μια βαριά ήττα γοήτρου για τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία εκεί και υπηρέτησε ως δήμαρχος τη δεκαετία του 1990.
Ο νέος δήμαρχος του CHP, Ekrem Imamoglu, ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, παρά την επίσημη αίτηση που υπέβαλε μια ημέρα νωρίτερα το AKP να ακυρώσει και να επαναλάβει τις εκλογές του δημάρχου για τις παρατυπίες.
Τελικά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο υπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών.
Μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής το CHP ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση της ηγεσίας του κόμματος, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν «την ψυχραιμία τους».

Ανησυχία για τη δημοκρατία αλλά και για την οικονομία

Πέραν των εύλογων ανησυχιών για τη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας, οι αναλυτές ανησυχούν και για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας.
Η ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα είναι διάχυτη, καθώς εκτιμάται ότι η επανάληψη των εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ένταση, σε λαϊκίστικα οικονομικά μέτρα που θα καθυστερήσουν περαιτέρω τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την προσαρμογή της οικονομίας και να στιγματίσει την υποχωρούσα δημοκρατική θέση της χώρας.
Οι σοβαρές ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία υποχωρεί σημαντικά και εν μέσω των πιέσεων στις διεθνείς αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
H λίρα Τουρκίας υποχωρεί σήμερα 1,25% στις 6,15 λίρες/δολάριο.
Ενδεικτικό είναι ότι η Goldman Sachs εκτιμά ότι η λίρα Τουρκίας αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 6,25 δολαρίων σε τρεις μήνες, των 6,5 δολαρίων σε έξι μήνες, ενώ θα καταρρεύσει σε χαμηλά όλων των εποχών στο επίπεδο των  7 δολαρίων μέσα σε 12 μήνες, σημειώνοντας 15% πτώση το επόμενο έτος.



 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης