Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες - Στο -1,60% και τις 21.902,10 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες - Στο -1,60% και τις 21.902,10 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,41% στις 29.330 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (7/5) οι αγορές της Ασίας, μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,60% στις 21.902,10 μονάδες, μετά την αργία των περασμένων ημερών, και παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, έναντι 49,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες σημείωσε πτώση, αν και ο ρυθμός υποχώρησης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ταχύτερη ήταν πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επενδυτών για τους επόμενους δώδεκα μήνες σημείωσε άνοδο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi υποχώρσε κατά -0,88% στις 2.176,99 μονάδες, καθώς επηρεάστηκε επίσης από τις νέες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, ενώ πτώση καταγράφει και ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο -0,44% και τις 1.671,72 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,74% στις 3.314,88 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά +0,41% στις 29.330 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,69% στις 2.926,39 μονάδες, μετά την πτώση άνω του -5% που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η ανάκαμψη για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,46% και τις 9.074,23 μονάδες.
Την περασμένη Κυριακή (5/5) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε την πρόθεσή του να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, αντιστρέφοντας την απόφαση που είχε λάβει τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς οι εμπορικές συνομιλίες των δύο χωρών βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Οι δηλώσεις επανέφεραν τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση το εάν οι δύο χώρες θα καταλήξουν εν τέλει σε μία εμπορική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον αργότερα εντός της εβδομάδας προκειμένου να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Μεικτά πρόσημα καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο μετά τις απώλειες του -3% που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,03% στα 71,22 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,26% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,41 δολ. ανά βαρέλι.
«Η ξαφνική σκληρή γραμμή του Trump στους δασμούς της Κίνας έχει τρομάξει τους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν τα επίπεδα κινδύνου στις αγορές», υπογράμμισε ο αναλυτής της London Capital Group, Jasper Lawler, προσθέτοντας ότι «η προοπτική του να εκτροχιαστούν οι εμπορικές συνομιλίες μηνών από τον Trump έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση για το πετρέλαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης