Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse, Citigroup, Barclays, Oppenheimer: Η αντίδραση της Wall Street στη διαπραγματευτική τακτική του Trump με την Κίνα

Credit Suisse, Citigroup, Barclays, Oppenheimer: Η αντίδραση της Wall Street στη διαπραγματευτική τακτική του Trump με την Κίνα
Σύμφωνα με τους αναλυτές το γεγονός ότι η Wall Street βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά ενδεχομένως να παρέχει κάποια επιπλέον περιθώρια κινήσεων στον Donald Trump
Την ψύχραιμη -τελικά-- αντίδραση της Wall Street στις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για ενίσχυση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα προσπαθούν να ερμηνεύσουν οι αναλυτές, καθώς αν και αρχικά η Wall Street κατέγραφε σημαντικές απώλειες τελικά κατάφερε να τις περιορίσει, με αποτέλεσμα o Dow Jones να κλείσει στις 26.438,48 μονάδες (-0,25%) και ο S&P 500 στις 2.932,47 μονάδες (-0,45%).
«Η αντίδραση της αγοράς είναι η κατάλληλη.
Προσπαθεί να κατανοήσει σε ποιο στάδιο είναι οι συζητήσεις.
Πρόκειται για οπισθοδρόμηση;
Δεν νομίζω ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση.
Όλα έχουν να κάνουν με μια παραπλανητική στάση» επισημαίνει ο Patrick Palfrey της Credit Suisse και συμπλήρωσε «ο Trump, στο τέλος της μέρας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι του θα πάρουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία και θέλει να σιγουρευτεί ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Το να κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελεί κομμάτι της διαπραγματευτικής του τακτικής».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η επίτευξη συμφωνίας, καθώς η οικονομία της Κίνας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.
Σημάδια βελτίωσης έχει επιδείξει και η αμερικανική οικονομία.
«Η διαπραγματευτική τακτική του Trump μπορεί να είναι μη συμβατική αλλά οι πιθανότητες για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνία είναι περισσότερες από το να συμβεί τίποτα» επισημαίνει ο Tobias Levkovich από τη Citigroup.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανεπαρκή πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά, οι οποίες κατέληξαν σε μια συμφωνία.
Όπως οι άλλοι στρατηγικοί αναλυτές, ο Levkovich επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η αγορά είναι κοντά σε υψηλά όλων των εποχών κάτι που δεν μένει ανεκμετάλλευτο από τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Το γεγονός ότι ο S&P είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά θεωρήθηκε μια καλή ευκαιρία για μια προειδοποιητική βολή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις» επεσήμανε.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι της Κίνας.
«Όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στο πως θα αντιδράσει η Κίνα» αναφέρουν και τονίζουν ότι δεν είναι σαφές εάν ο αντιπρόεδρος Liu He θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 8 Μαΐου όπως είναι προγραμματισμένο.
«Η αναβολή του ταξιδιού του He στην Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την πιθανότητα αύξησης των δασμών την Παρασκευή στο 25%, ενώ εξίσου πιθανό ότι ο πρόεδρος Xi θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Trump εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτρέψει την ενίσχυση των δασμών».
Παράλληλα, ο John Stoltzfus από την Oppenheimer Asset Management υποστηρίζει ότι το οικονομικό κόστος ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου θα αναγκάσει και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης