Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγων ανησυχιών για τους δασμούς των ΗΠΑ - «Βουτιά» 1,79% για Dow, στο -1,64% ο S&P 500

Νέες ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγων ανησυχιών για τους δασμούς των ΗΠΑ - «Βουτιά» 1,79% για Dow, στο -1,64% ο S&P 500
Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τις αρχές Ιανουαρίου 2019 σημείωσε ο Dow Jones
(upd) Sell-off υπήρξε σήμερα (7/5/2019) στη Wall Street, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα μεταβεί τελικά στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones εμφάνισε τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειές του από τις αρχές Ιανουαρίου 2019, καθώς υποχώρησε -1,79% για να διαμορφωθεί στις 25.966 μονάδες.
Πτώση 1,64% για τον S&P 500 στις 2.884 μονάδες, ενώ -1,96% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.963 μονάδες.



Την ίδια ώρα, ο δείκτης Cboe Volatility Index (VIX) έχει «εκτοξευθεί» στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τις 20 μονάδες.

Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing είχαν απώλειες 2,27% και 3,8% αντίστοιχα, καθώς οι δύο εταιρείες είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό.
Οι μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών, εν τω μεταξύ, πίεσαν χαμηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο.
Η Apple, εταιρεία με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, υποχώρησε κατά 2,7%, η Amazon είχε απώλειες 1,5%, η Facebook σημείωσε πτώση 2,1%, ενώ η Microsoft κατέγραψε απώλειες 2,05%.
Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer, δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την Παρασκευή (10/5) τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, επιβεβαιώνοντας τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο Trump είχε πει το σαββατοκύριακο ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισ. δολ., θα αυξηθούν από το 10% στο 25% αυτή την εβδομάδα.
Οι δηλώσεις επανέφεραν τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση το εάν οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουν εν τέλει σε μία εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο, σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, αργότερα εντός της εβδομάδας.
Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ατυχές» το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εν τέλει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Mnuchin δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα «πήγαν ουσιαστικά προς τα πίσω» τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ότι ολόκληρη η αμερικανική ομάδα είναι αποφασισμένη να συστήσει στον Trump να προχωρήσει με τους νέους δασμούς εάν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Κίνα μέχρι την Παρασκευή.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, λόγω εμπορίου και Κομισιόν

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς επιμένει η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα μεταβεί τελικά στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν αρνητικά και οι υποβαθμισμένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1,2% για το 2019 και 1,5% για το 2020, έναντι της πρόβλεψης του Φεβρουαρίου για 1,3% και 1,6% αντίστοιχα.
Στην Ιταλία η ανάπτυξη αναμένεται ισχνή το 2019, μόλις στο 0,1% και στη Γερμανία μόλις στο 0,5% το 2019.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,37% κι έκλεισε στις 381,64 μονάδες.
Οι τράπεζες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,4%), ενώ ο κλάδος αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 1,4%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,58% κι έκλεισε στις 12.092,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος είχε παραμείνει χθες κλειστός λόγω αργίας, κατέγραψε απώλειες 1,63% κι έκλεισε στις 7.260,47 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,60% στις 5.395,75 μονάδες.
Πιέσεις στον DAX άσκησε η μετοχή της BMW, η οποία υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε μια «βουτιά» 75% στα καθαρά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019, λόγω μιας νομικής πρόβλεψης ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε τον περασμένο μήνα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα, με την υποψία της συνωμοσίας στον τομέα της τεχνολογίας φιλτραρίσματος εκπομπών ρύπων.
Η BMW αρνείται ότι έχει συμμετάσχει σε αντιμονοπωλιακές δραστηριότητες και αμφισβητεί τους ισχυρισμούς.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,89% στις 21.219,14 μονάδες, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο της είδησης ότι η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πώληση της FinecoBank.
Η μετοχή της Unicredit υποχώρησε κατά 3,2%, ενώ της FinecoBank κατέγραψε απώλειες 7,5%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει «εκτόξευση» του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας στο 3,5% το 2020, από 2,5% το 2019, όταν η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν έκανε λόγο για έλλειμμα 3,1%.
Εάν επιβεβαιωθεί, η αύξηση του ελλείμματος αναμένεται να προκαλέσει νέα διαμάχη μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Thomas Cook σημείωσε άνοδο άνω του 6%, καθώς η Lufthansa (-2,2%) επιβεβαίωσε ότι θα υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την εταιρεία Condor του βρετανικού ομίλου.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 1,60% στις 21.902,10 μονάδες, μετά την αργία των περασμένων ημερών, και παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της χώρας «σκαρφάλωσε» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,88% στις 2.176,99 μονάδες, καθώς επηρεάστηκε επίσης από τις νέες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, ενώ πτώση 0,56% κατέγραψε ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη, κλείνοντας στις 1.669,68 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 29.363,02 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 2.926,39 μονάδες, μετά την πτώση άνω του 5% που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η ανάκαμψη για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,63% και τις 9.089,46 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης