Τελευταία Νέα
Οικονομία

Mega deal σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους θεσμούς – Θα μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα από 3,5% στο 2,2% το 2020 με εγγύηση 7,5 δισ. από το capital buffer

tags :
Mega deal σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους θεσμούς – Θα μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα από 3,5% στο 2,2% το 2020 με εγγύηση 7,5 δισ. από το capital buffer
Το ελληνικό σχέδιο ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Mega deal επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην τις οικονομικές ισορροπίες και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το σχέδιο πρότασης που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες για μείωση από το 2020 του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ από το 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας με «εγγύηση» 7,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των εσόδων.
Το ελληνικό σχέδιο δηλαδή, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για να μπορέσει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών προτείνει την «δέσμευση» ποσού  7,5 δισ. ευρώ από το «cash buffer» των 40 δισ.  ευρώ που έχει δημιουργήσει μαζί με τα λεφτά των ομολογιακών εκδόσεων  η Αθήνα.
Η διαφορά ανάμεσα στο 3,5% του ΑΕΠ και στο νέο στόχο 2,2% του ΑΕΠ που θέλει η κυβέρνηση για το 2020 αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,3% του ΑΕΠ ή σε 2,5 δις. ευρώ  ο οποίος στην τριετία 2020 – 2022 οπόταν ολοκληρώνεται το  πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας φτάνει στα 7,5 δισ ευρώ.
Όσα δηλαδή είναι τα λεφτά της «εγγύησης».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αποτελεί βασικό πυρήνα του «πακέτου» των παροχών που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με σκοπό να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μία ημέρα πριν αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στην Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπως μετέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα με την οριστικοποίηση των θετικών μέτρων για την οικονομία σε σημερινή  συνάντηση το μεσημέρι που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Για τον λόγο αυτό ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στα Γιάννενα, προκειμένου να καθαρογραφεί η «λίστα» με τις ελαφρύνσεις και τις παροχές  που θα ανακοινωθούν τις οποίες νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλωτος παρουσίασε κοστολογημένες στους πιστωτές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης