Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου

Παυλόπουλος: Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου
Η Τουρκία έχει απέναντι της τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Για ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου με αφορμή την πρόθεση της να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης, ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξήρε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και δικαίων Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε ότι η επίσκεψή τους συμπίπτει με την ανάγκη υπεράσπισης ενός θέματος που αφορά την Κύπρο, που δεν είναι θέμα της Κύπρου μόνο, είναι ένα ζήτημα υπεράσπισης της εφαρμογής του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
«Είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας αυτές τις ημέρες.
Μια στάση, που αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982.
Η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό το οποίο οφείλει να αντιληφθεί είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει» είπε ο κ.Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική Συνθήκη, διότι η Συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων».
«Επομένως με τη στάση της η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Συνθήκη του Montego Bay είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι η ΑΟΖ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ΑΟΖ και της ΕΕ.
Η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
Απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς» είπε ο κ.Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι εκτός από την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι έχει αντιδράσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
«Είναι ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση να αγωνιστούμε γι΄αυτή τη στάση της Τουρκίας έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Κύπρο αλλά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ και κυρίως την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης