Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Καταθέτουμε σχέδιο για να γίνει η ανάκαμψη της οικονομίας αισθητή στον ελληνικό λαό - Επιβεβαίωση BN για μέτρα και πλεονάσματα

Τσίπρας: Καταθέτουμε σχέδιο για να γίνει η ανάκαμψη της οικονομίας αισθητή στον ελληνικό λαό - Επιβεβαίωση BN για μέτρα και πλεονάσματα
Σειρά θετικών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
"Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε σαφή πορεία ανάκαμψης", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, από όπου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και το mega deal με τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό δημοσίευμα του bankingnews.gr.
Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.
"Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.
Κανένα προσωρινό", υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την "σαφή πορεία ανάκαμψης" που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Επισήμανε ειδικότερα ότι "βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ".
Πιο αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέτρα για το 2019

- μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%
- μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%
- μείωση ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από 13% στο 6%
- κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα
- μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%

- μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%
- μείωση ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από 13% στο 6%
- κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα

Μέτρα από το 2020

- κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και σημαντική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα
- αύξηση συντελεστή της απόσβεσης νέων επενδύσεων στο 150%
- επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων έως 25 ετών στο 80% και για νέους έως 29 ετών 25% επιδοτηση
- μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%
- μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%
- έκπτωση από φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων
- μείωση φόρου εισοδήματος για νησιά έως 3.000 κατοίκων
- μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 κάτοικων
- μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α και Β)

Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται

Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης "που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας".
Για να σημειώσει ότι "τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού  να αρχίσουν να δικαιώνονται.
Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους".
 
Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για «οικονομική ασφυξία και παρένθεση»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι "είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'".
Είπε πως εκείνο "όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία".
Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές.
Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι' ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.
Διαβεβαίωσε ότι "αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας".

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ' τους τόκους

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
"Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους".

Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου "θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022.
"Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%".
Αλλά, τόνισε, "την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται".

Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων.
Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.
"Με δυο λόγια δηλαδή", εξήγησε, "θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ".
"Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς".

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορλόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019-2022.
Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων.
Με βάση αυτά, είπε, "προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022.
"Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά", πρόσθεσε.
Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, "διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια".
Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.
"Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό", υπογράμμισε.


To δημοσίευμα του bankingnews για τα μέτρα ελάφρυνσης

Το «πακέτο» με τα θετικά μέτρα που θα αφορούν φορολογούμενους, καταναλωτές και συνταξιούχους, θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (σ.σ. νωρίτερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα τα παρουσιάσει κοστολογημένα στους δανειστές) με σκοπό να ανακοινωθούν αμέσως μετά.   
Οι νέες φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%.
Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνονται:

• Δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 8.636 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ από την 1-1-2020.
Η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου προκαλεί δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.

• Καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους ή διαφορετικά 13η σύνταξη. Το κόστος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

• Μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%.
Το μέτρο θα ισχύσει για τα εξής προϊόντα: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια.
Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην ξεπεράσουν τα 350-400 εκατ. ευρώ.

• Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 2,3 εκατ. ευρώ.

• Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, περιορισμένου όμως κόστους.

Το δημοσίευμα του bankingnews για τη συμφωνία με τους Θεσμούς

Mega deal επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην τις οικονομικές ισορροπίες και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το σχέδιο πρότασης που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες για μείωση από το 2020 του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ από το 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας με «εγγύηση» 7,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των εσόδων.
Το ελληνικό σχέδιο δηλαδή, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για να μπορέσει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών προτείνει την «δέσμευση» ποσού  7,5 δισ. ευρώ από το «cash buffer» των 40 δισ.  ευρώ που έχει δημιουργήσει μαζί με τα λεφτά των ομολογιακών εκδόσεων  η Αθήνα.
Η διαφορά ανάμεσα στο 3,5% του ΑΕΠ και στο νέο στόχο 2,2% του ΑΕΠ που θέλει η κυβέρνηση για το 2020 αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,3% του ΑΕΠ ή σε 2,5 δις. ευρώ  ο οποίος στην τριετία 2020 – 2022 οπόταν ολοκληρώνεται το  πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας φτάνει στα 7,5 δισ ευρώ.
Όσα δηλαδή είναι τα λεφτά της «εγγύησης».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αποτελεί βασικό πυρήνα του «πακέτου» των παροχών που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με σκοπό να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Μία ημέρα πριν αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στην Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπως μετέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα με την οριστικοποίηση των θετικών μέτρων για την οικονομία σε σημερινή  συνάντηση το μεσημέρι που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Για τον λόγο αυτό ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στα Γιάννενα, προκειμένου να καθαρογραφεί η «λίστα» με τις ελαφρύνσεις και τις παροχές  που θα ανακοινωθούν τις οποίες νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλωτος παρουσίασε κοστολογημένες στους πιστωτές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης