Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τις ενστάσεις του ESM… οι δανειστές διάκεινται θετικά στην μείωση των πλεονασμάτων – Εφικτός ο στόχος για το 2020

tags :
Παρά τις ενστάσεις του ESM… οι δανειστές διάκεινται θετικά στην μείωση των πλεονασμάτων – Εφικτός ο στόχος για το 2020
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι το 2020 να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπό όρους οι δανειστές θα μπορούσαν να αποδειχθούν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα χαμηλότερα από το 3,5% που έχει καθοριστεί έως το 2022….αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά θα επικεντρωθούν σε αυτό τον στόχο.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα και είναι πλέον πολύ πιθανό με κυβέρνηση ΝΔ τελικώς ο στόχος να επιτευχθεί.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εξετάσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% ή ακόμη και 2,2% από το 2020 – νωρίτερα από το χρονικό όριο του 2022 – και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προτείνεται να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση, ως εξασφάλιση 7,5 δισεκ. ευρώ από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. ευρώ.
Στο Eurogroup 16 Μαΐου και κυρίως στο Eurogroup 13 Ιουνίου 2019 θα εξεταστεί το θέμα, ωστόσο είναι πιθανότερο να δοθεί ως bonus στην Ελλάδα μετεκλογικώς παρά προεκλογικώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ και προσεχώς πρωθυπουργός το έχει θέσει από νωρίς στην ατζέντα τονίζοντας ότι θα διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Να σημειωθεί ότι με βάση την συμφωνία Ελλάδος – δανειστών… η Ελλάδα υποχρεούται να τηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως προς το ΑΕΠ για να μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και ψηφίσει να επιτυγχάνει κατ΄ ελάχιστο 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα ετησίως έως το 2022 και από το 2023 και εν συνεχεία και για 40 χρόνια να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ετησίως.
Πρακτικά η Ελλάδα σε παρούσες αξίες θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 185 δισεκ. ευρώ καθ΄ όλη την διάρκεια των χρόνων που έχει δεσμευθεί για να εξυπηρετεί το χρέος.
Η κυβέρνηση Τσίπρα πρότεινε να μειωθεί ο στόχος αντί 3,5% ετησίως σε 2,5% ετησίως με μηχανισμό εγγύησης 5,5 ή 7,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Ο Μητσοτάκης ως δυνητικός πρωθυπουργός έχει προτείνει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και εφόσον ο στόχος επιτευχθεί να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Για να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει η Ελλάδα να επιτυγχάνει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με παράλληλο μηχανισμό εγγυήσεων.
Ο ESM που έχει χορηγήσει τα δάνεια αλλά και οι υπόλοιποι δανειστές παρά τις ενστάσεις τους… συζητούν την πιθανότητα βελτίωσης ορισμένων παραδοχών εφόσον η Ελλάδα αποδεικνύεται συνεπής και αξιόπιστη χώρα.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι το 2020 να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης