Μεγάλη κερδισμένη η ΔΕΗ από τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα - Έρχεται "πακέτο" Σταθάκη

Μεγάλη κερδισμένη η ΔΕΗ από τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα - Έρχεται
Τα οφέλη για Ιδιώτες Παρόχους και Νοικοκυριά

Το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναμένεται να συμπληρωθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις των αρμοδίων υπουργών ανά τομέα που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στη Βουλή.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει έτοιμη μια παρέμβαση με έξι άξονες για τον τομέα της ενέργειας, ένας από τους οποίους είναι  ισχυρού κοινωνικού αποτυπώματος.
Αυτό διαπραγματευόταν για μεγάλο διάστημα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για να πάρει το «πράσινο φως» και τα κατάφερε.

Οι ωφέλειες για ΔΕΗ και Ιδιώτες Παρόχους

Σε ότι αφορά στην μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο πέρα από την σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ενισχύσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Κυρίως όμως η μεγάλη ωφελημένη είναι η ίδια η ΔΕΗ
Το μέτρο θα επιφέρει μείωση κατά 53% στις ανταγωνιστικές (κατανάλωση ρεύματος) και ρυθμιστικές χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος (Τέλη μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ κλπ).
Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικά το λογαριασμό ρεύματος και θα βελτιώσει αντίστοιχα τη ρευστότητα της ΔΕΗ αφού οι καταναλωτές θα μπορούν να αποπληρώσουν πιο εύκολα το λογαριασμό τους.
Η ΔΕΗ θα έχει επιπλέον βελτίωση ρευστότητας αφού θα περιορίσει κατά 7% την καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο για λογαριασμούς που δεν εισπράττει, ενώ θα βελτιωθεί και η εισπραξιμοτητά της.
Οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος και φυσικού αερίου θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα στους πελάτες τους αξιοποιώντας τα περιθώρια της μείωσης του ΦΠΑ.
Το μέτρο θα μπορούσε να έχει και διαρθρωτικό χαρακτήρα στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν μετακυλήσει το σύνολο μείωσης του ΦΠΑ στην κατανάλωση και καταφέρει έτσι να πετύχει έμμεσα τις αυξήσεις τιμολογίων που ζητάει εδώ και καιρό από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη χωρίς ανταπόκριση.
Ειδικά εαν ο ΦΠΑ, ο οποίος θα μειωθεί και που υπολογίζεται στο σύνολο των χρεώσεων ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ,ΕΤΜΕΑΡ και Λοιπών χρεώσεων μπορεί να επιτρέψει κατά την μείωσή του έστω οριακές αυξήσεις μόνο στην χρέωση  ΔΕΗ,  αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη για την εταιρία χωρίς να αφαιρέσει το μεγάλο μέρος της ωφέλειας για τον καταναλωτή.
Σε μια ακραία περίπτωση η μείωση του ΦΠΑ θα αποτελέσει μία ισχυρή ένεση ρευστότητας αφού μεταφράζεται σε έμμεση αύξηση τιμολογίων κατά 53%.
Πηγές προσκείμενες στην ΔΕΗ σημειώνουν ότι η Επιχείρηση δεν πρόκειται να κινηθεί σε κατεύθυνση ούτε κατ ελάχιστο, που θα μειώσει για τους καταναλωτές την ωφέλεια από την μείωση του ΦΠΑ.
Παράλληλα θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά αφού οι ιδιώτες πάροχοι μετακυλίοντας το σύνολο της μείωσης ΦΠΑ ή μέρος αυτού στην κατανάλωση θα μπορούν να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια από τη ΔΕΗ.
Για την βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό η επίδραση είναι ουδέτερη, καθώς ο ΦΠΑ συμψηφίζεται, όμως το σημαντικό κέρδος της είναι από το μέρος εκείνο των εξαγγελιών που αφορά τις υπεραποσβέσεις στο 150%, που αποτελούσε και πρόταση του ΣΕΒ.
Για τις επιχειρήσεις από 1.1.2020 αυξάνει ο συντελεστής αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100%. Το θέμα αφορά επενδύσεις εντός 5ετίας σε όλους τους κλάδους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS