Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκρηκτικό μίγμα οικονομικής και πολιτικής κρίσης απειλεί την Ιταλία - Καρατόμησε τον Siri (Lega) ο Conte για το σκάνδαλο διαφθοράς - Επιδείνωση στα ομόλογα

Εκρηκτικό μίγμα οικονομικής και πολιτικής κρίσης απειλεί την Ιταλία - Καρατόμησε τον Siri (Lega) ο Conte για το σκάνδαλο διαφθοράς - Επιδείνωση στα ομόλογα
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ αναμένεται εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας στο 3,5% το 2020
(upd) Ένα εκρηκτικό μίγμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης απειλεί την Ιταλία, παρά τις διαβεβαιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης περί του αντιθέτου.
Τελευταία εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση, αποτελεί η απόφαση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte να καρατομήσει τον Armando Siri από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη δίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επικράτησε μεγάλη ένταση.
Ωστόσο η Lega, σε μια προσπάθεια να απορροφήσει τους πολιτικούς κραδασμούς, έσπευσε να δηλώσει ότι θεωρεί τον Siri αθώο αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα προκληθεί κυβερνητική κρίση.
Η Lega δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον πρωθυπουργό Conte και ότι προέχουν τα ζητήματα που αφορούν το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης.
Ο Conte έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το υπουργικό συμβούλιο και η υπόθεση πλέον παίρνει τον δρόμο για το ιταλικό κοινοβούλιο, μετά την εκκίνηση της διαδικασίας από τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Ο Siri, κορυφαίο στέλεχος της Lega και σύμβουλος του Matteo Salvini ελέγχεται για διαφθορά, καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει μια εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας, η οποία συνδεόταν με τη μαφία, σύμφωνα με το Reuters.
Ο ίδιος έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος του.
Ωστόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) επέμεινε ότι ο Siri οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών σε βάρος του.
Η απόφαση Conte να καρατομήσει τον Siri αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Salvini - Di Maio.
Μάλιστα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά σε διαζύγιο και δεν αποκλείεται η Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Αφενός ο Matteo Salvini θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της Lega στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου ο Luigi Di Maio εκτιμά ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων φθείρεται στη σκιά της παντοκρατορίας Salvini.

Di Maio: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές.
Όσον αφορά το δημοσσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε ότι είναι πιθανό να συζητηθεί η παραβίαση του ορίου του 3% για το έλλειμμα, ρίχνοντας νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε τροχιά νέας σύγκρουσης με την Κομισιόν

Την ίδια ώρα, πέραν των πολιτικών εξελίξεων, τα μηνύματα όσον αφορά την οικονομία είναι ανησυχητικά, με την ιταλική κυβέρνηση να βρίσκεται σε τροχιά νέας σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τις εαρινές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας στο 3,5% το 2020.
Τα στοιχεία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να χαρακτηρίζει ψευδή τα στοιχεία.
O Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκατειλημμένη τη στάση των Ευρωπαίων, έναντι της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.
Την ίδια ώρα, το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων κατήγγειλλε ότι η ΕΕ επιχειρεί να πλήξει πολιτικά την ιταλική κυβέρνηση, κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων.
Η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν για το 2020 έκανε λόγο για έλλειμμα 3,1%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία παραβιάζει το όριο του 3% από το 2011.
Η επιδείνωση οφείλεται στην επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας, την πρόθεση της Ρώμης να αυξήσει τις δαπάνες, με μέτρα όπως το εισόδημα των πολιτών και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Η Ρώμη έχει δεσμευθεί ότι θα καθυστερήσει την αύξηση των δαπανών, προκειμένου το έλλειμμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,04%.
Ωστόσο η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, με το έλλειμμα του 2019 να διαμορφώνεται στο 2,5%.
Όσον αφορά την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, αναμένεται ισχνή, με ρυθμό μόλις +0,1% το 2019 από +0,2% που ήταν η εκτίμηση του Φεβρουαρίου.
Το 2020 αναμένεται μικρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο +0,7%, η οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να πάρει μπρος η ιταλική οικονομία.
Για το δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για την Ιταλία, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 133% του ΑΕΠ το 2019 και στο 135% το 2020.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνησης της Ιταλίας, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την αύξηση των δαπανών.
To έλλειμμα του 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης ΕΕ- Ιταλίας, ωστόσο μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Επιδείνωση στα ομόλογα

Υπό το πρίσμα των δυσμενών εξελίξεων σε πολιτική και οικονομία, τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις.

Παράλληλα, οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζει να στρέφει τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.
Περί τις 16:45, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο σχεδόν 5 μονάδων βάσης στο 2,64%, ενώ νωρίτερα είχε «αγγίξει» το 2,69%.


Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,6 μ.β. στο 3,46%, από 3,50% προηγουμένως, ενώ του 2ετούς σημειώνει άνοδο 5 μ.β. στο 0,53%, από 0,59% προηγουμένως.
Από την άλλη, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των πιο ασφαλών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας να υποχωρεί κατά 2 μ.β. στο 0,06%, ενώ του αντίστοιχου ομολόγου της Γαλλίας σημειώνει οριακή πτώση στο 0,32%.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα ασκεί η μειωμένη όρεξη για ανάληψη ρίσκου, εν μέσω των ανησυχιών για τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.

Οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας

Όπως προειδοποιεί στην έκθεση του Μαϊου η Τράπεζα της Ιταλίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ιταλία αυξάνονται, επικαλούμενη τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ιταλική οικονομία.
Όπως σημειώνεται, η πιο ευνοϊκή στάση των κεντρικών τραπεζών συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών της χρηματοπιστωτικής αγοράς από την αρχή του έτους.
Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών βελτιώνεται στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι περισσότερες εξ αυτών αγωνίζονται να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας.

Image

«Οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω και στην Ιταλία.
Οι τιμές των ομολόγων παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα είναι υψηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν στους πρώτους μήνες του 2018. (…)
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών είναι σταθερές αλλά επηρεάστηκαν από την επιβράδυνση στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και από τη μεταβλητότητα στις αγορές.

Image

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων επιβραδύνεται, αλλά η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους παραμένει ισχυρή χάρη στα χαμηλά επιτόκια και τους πιο υγιείς ισολογισμούς.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύει από αθέτηση υποχρεώσεων θα αυξηθεί σημαντικά μόνο σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης των κυκλικών συνθηκών που συνδέονται με την απότομη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας εξακολουθεί να ενισχύεται, αλλά, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζεται και οι δείκτες ρευστότητας βελτιώνονται. (…)
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ευάλωτες στις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, ακόμη και αν ο αντίκτυπος είναι μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν», σχολιάζει η κεντρική τράπεζα.

Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης