Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Οι 5 λόγοι που θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ και Κίνα να δώσουν τα χέρια άμεσα

BofA Merrill Lynch: Οι 5 λόγοι που θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ και Κίνα να δώσουν τα χέρια άμεσα
Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι οι τελευταίες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου δεν θα καταστρέψουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch «βλέπουν» επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας άμεσα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, δεν αποκλείεται η επίτευξη συμφωνίας ακόμα κι εντός του Σαββατοκύριακου.
Οι αναλυτές της Bank of America περιγράφουν και τους πέντε λόγους που θα «αναγκάσουν» τις ΗΠΑ και την Κίνα σε εμπορική συμφωνία.

1. Αποφυγή κόκκινων γραμμών

Σύμφωνα με την BofA, o Trump αναφέρει την επαναδιαπραγμάτευση αλλά δεν διευκρινίζει τι -εάν υπάρχει κάτι- που ανακαλεί η Κίνα.
Αυτό υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

2. Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας  

Η απόφαση του Trump θα προθεσμία έως την Παρασκευή για την ενίσχυση των δασμών, ελήφθη μία ημέρα αφού η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη πυρηνική δοκιμή μετά τον Νοέμβριο του 2017.
Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα συνέπεσαν με τις συνομιλίες του Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.
Η Washington Post κάνει λόγο για το «φάντασμα της κλιμάκωσης των εντάσεων» για την εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.
Η απομάκρυνση των πυρηνικών από τη Βόρεια Κορέα θα απαιτούσε σαρωτικές διεθνείς κυρώσεις από την Κίνα - κάτι στο οποίο αντιστέκεται ο Kim Jong Un.
Μια σκληρή προθεσμία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να δελεάσει την Κίνα να προχωρήσει πρώτα σε εμπορική συμφωνία, ώστε να γίνει πιο εύκολη η επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Κορέας.

3. Ο Trump θέλει να πάρει με το μέρος του τον αμερικανικό λαό

Η Bank of America υποστηρίζει ότι η απόφαση του Trump να ρισκάρει θα μπορούσε να υποδηλώνει την επιθυμία του να πάρει τα εύσημα για οποιαδήποτε μεταγενέστερη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, μια πιο επιθετική στάση τώρα θα βοηθήσει τον Trump, κυρίως εάν ισχύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν μαλακώσει την έκκληση ότι η Κίνα θα σταματήσει την κλοπή στον κυβερνοχώρο και έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις η Κίνα να περιορίσει τις βιομηχανικές επιδοτήσεις.

4. Τελειώνει ο χρόνος της Κίνας

Ενώ ο εμπορικός πόλεμος έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και στις δύο χώρες, υπάρχουν σημάδια ότι τελειώνει ο χρόνος της Κίνας, καθώς η οικονομία της άρχει αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές.

5. Έρχονται εκλογές

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο ενόψει των εκλογών του 2020 θα προτιμούσε μια συμφωνία με την Κίνα παρά ένα… ναυάγιο που θα επηρεάσει το επιχειρηματικό αλλά και επενδυτικό κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης