Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κύπρου αναμένει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών

Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κύπρου αναμένει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών
Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κύπρου αναμένει το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ελαφρά επιβράδυνση αναμένεται να καταγράψει ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας την επόμενη διετία, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ειδικότερα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί στο 3,5% και 3,4% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, από 3,9%.
Μεταξύ των κυριότερων παραγόντων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών περιλαμβάνονται οι θετικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας τα προηγούμενα τρίμηνα, ο χαμηλός πληθωρισμός, η βελτίωση των συνθηκών στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση στην Κύπρο, οι υποβοηθητικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης.
Η επιβράδυνση στη δυναμική της μεγέθυνσης που προβλέπεται για το 2019 και το 2020 οφείλεται κυρίως σε μετριότερες επιδόσεις εγχώριων οικονομικών δεικτών, καθώς και στην επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη που αποτυπώνεται σε επίσημα στοιχεία και προπορευόμενους δείκτες.
Η πρόβλεψη για το 2019 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω κατά 40 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την εκτίμηση του Ιανουαρίου, χάρη στον υψηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 καθώς, επίσης, και σε ευνοϊκές εξελίξεις μετά το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός, οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και οι λιγότερο δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες (π.χ. βελτίωση των επιδόσεων των διεθνών χρηματιστηρίων και υποχώρηση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης