Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με εμπόριο και πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο - Άνοδος +0,72% για DAX

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με εμπόριο και πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο - Άνοδος +0,72% για DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,15% κι έκλεισε στις 382,23 μονάδες
Νευρικότητα κυριάρχησε σήμερα (8/5/2019) στις ευρωαγορές, καθώς επιμένουν οι φόβοι για μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ωστόσο τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατάφεραν να κλείσουν με θετικά πρόσημα.
Τα κέρδη των ευρωαγορών παρέμειναν, πάντως, περιορισμένα, καθώς οι αναλυτές επεξεργάζονται τις υποβαθμισμένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,15% κι έκλεισε στις 382,23 μονάδες.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, θα ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ, πυροδοτώντας αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε, ωστόσο, πως είναι «ικανοποιημένος» με τους τρέχοντες δασμούς, μετριάζοντας τον ενθουσιασμό.
Νωρίτερα σήμερα η επίσημη εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα αυξηθούν από το 10% στο 25% οι δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα. Όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, το Πεκίνο υπαναχώρησε σε ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προκειμένου να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές προσέφερε η δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders, η οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει ένδειξη από την Κίνα ότι θέλει να υπάρξει εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο, το Πεκίνο ήρθε να απογοητεύσει εκ νέου τις αγορές, ανακοινώνοντας πως είναι απόλυτα έτοιμο να εφαρμόσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,72% κι έκλεισε στις 12.179,93 μονάδες, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW να σημειώνει πτώση 1,3%, ενώ Volkswagen και Daimler κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, με κέρδη 0,10% και 1,2% αντίστοιχα.


Η μετοχή της Commerzbank σημείωσε άνοδο 0,9%, παρά το γεγονός ότι η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε μια σημαντική μείωση 54% στα καθαρά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019, ελάχιστες εβδομάδες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών συγχώνευσης με την Deutsche Bank.
Παράλληλα, «άλμα» άνω του 4,5% σημείωσε η μετοχή της Siemens, καθώς ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη άνω των προσδοκιών για το β’ 3μηνο χρήσης της.
Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφεραν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, που έδειξαν ότι αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο του 2019.
Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας ενισχύθηκε κατά 0,5%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 0,5%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.271,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,40% στις 5.417,59 μονάδες.



Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση της στερλίνας, εν μέσω ανησυχιών για κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικών για το Brexit.
Το «ITV» μετέδωσε σήμερα πως οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η στερλίνα διολίσθησε σε χαμηλό μιας ημέρας μετά τις πληροφορίες, υποχωρώντας στο 1,30 έναντι του δολαρίου.

Από την άλλη, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,07% στις 21.203,86 μονάδες, ενώ τα ιταλικά ομόλογα δέχτηκαν πιέσεις, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία της χώρας, αλλά και μιας νέας πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τις εαρινές προβλέψεις της για την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται «εκτίναξη» του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3,5% το 2020, έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για έλλειμμα 3,1%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία παραβιάζει το όριο του 3% από το 2011.
Όσον αφορά την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, αναμένεται ισχνή, με ρυθμό μόλις +0,1% το 2019, από +0,2% που ήταν η εκτίμηση του Φεβρουαρίου.
Για το δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για την Ιταλία, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 133% του ΑΕΠ το 2019 και στο 135% το 2020.
Την ίδια ώρα, τεταμένο είναι και πάλι το πολιτικό κλίμα στη χώρα, μετά τη σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte να καρατομήσει τον Armando Siri από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωσε άνοδο σχεδόν 10 μονάδων βάσης και ανήλθε στο 2,69%, ωστόσο αργότερα «μάζεψε» στο 2,61%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης