Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών ανησυχιών - Στο -0,93% και τις 21.402,13 μονάδες ο Nikkei

tags :
Συνεχίζεται η πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών ανησυχιών - Στο -0,93% και τις 21.402,13 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,19% στις 28.368 μονάδες
Περαιτέρω πτώση κατέγραψαν σήμερα (9/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η Κίνα αθέτησε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι η αύξηση των δασμών θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή (10/5).
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,93% στις 21.402,13 μονάδες, με τις μετοχές των Rakuten και Toyota να υποχωρούν κατά -6,66% και -3,17% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Yahoo Japan ενισχύθηκε κατά +9,39%.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -3,04% στις 2.102,01 μονάδες, καθώς η μετοχή της SK Hynix υποχώρησε στο -5,35%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,74% και τις 10.733,67 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,19% στις 28.368 μονάδες, με τις μετοχές των AAC και Sunny Optical να υποχωρούν κατά -5,56% και -4,91% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,48% και τις 2.850,95 μονάδες, ενώ παρόμοια πτώση σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,51% και τις 8.866,83 μονάδες.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεχόμενος ώθηση κυρίως από την ισχυρή άνοδο στις τιμές των τροφίμων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 2,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 2,3% τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 6,1% για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, έναντι 4,1% τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης 0,4% τον προηγούμενο μήνα.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 0,4% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0.6%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι οριακής ανόδου 0,1% τον Μάρτιο.
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τόνισε ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία», διευκρινίζοντας ότι «δε μπορούν να το κάνουν αυτό, οπότε θα πληρώσουν».
Από την πλευρά του, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι «εάν τεθούν ισχύ οι αμερικανοί δασμοί, η Κίνα θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία αντίμετρα».
«Η πίεση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών που βρίσκονται στην αγορά, με την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι φυσιολογική αυτή την εβδομάδα», σχολίασε οη αναλύτρια αγορών της IG στη Σιγκαπούρη, Jingyi Pan.
Πτώση καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ αντισταθμίζουν την πτώση που σημειώθηκαν στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,70% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,88 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,61% στα 61,74 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου 2019 υποχώρησαν κατά σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.
«Πρόκειται για μία πολύ νευρική αγορά», δήλωσε στο Bloomberg η διευθύνων σύμβουλος της Vanda Insights, Vandana Hari, τονίζοντας ότι «υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σε διάφορα μέτωπα, όπως είναι η εμπορική συμφωνία, η προσφορά και η ζήτηση, και το Ιράν», καθώς και πως «η μικρότερη είδηση θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, πολύ περισσότερο απ' ότι κανονικά».
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων Barani Krishnan δήλωσε ότι «η είδηση για την πτώση των αποθεμάτων αργού είναι σίγουρα ανοδική, δεδομένων των προσδοκιών για μία συνεχιζόμενη άνοδο μετά την τεράστια αύξηση των 10 εκατ. βαρελιών την περασμένη εβδομάδα», ενώ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση στα αποθέματα βενζίνης θα προσφέρει περαιτέρω δυναμική.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας δεν κατάφεραν να ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές, κυρίς εξαιτίας των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η Κίνα «αθέτησε» τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις εμπορικές συνομιλίες καθώς και ότι ο ίδιος θα προχωρήσει κανονικά με την αύξηση δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης