Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μάζεψε» τις απώλειες η Wall καθώς μετριάζονται οι εμπορικές ανησυχίες, στο -0,53% από -1,6% ο Dow - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, -1,69% ο DAX

«Μάζεψε» τις απώλειες η Wall καθώς μετριάζονται οι εμπορικές ανησυχίες, στο -0,53% από -1,6% ο Dow - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, -1,69% ο DAX
Ο Donald Trump δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα αυτή την εβδομάδα είναι ακόμη πιθανή
(upd) Πιέσεις δέχεται σήμερα (9/5/2019) η Wall Street, με τους δείκτες να περιορίζουν, ωστόσο, τις απώλειες μετά από δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, που πυροδότησαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως δεν είναι ανέφικτη. 
Ο Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα, ενώ αποκάλυψε ότι έλαβε μια «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του Xi.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα αυτή την εβδομάδα είναι ακόμη πιθανή.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,53% στις 25.828 μονάδες , ενώ νωρίτερα είχε καταγράψει απώλειες έως και 1,6%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,32% στις 2.870 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,41% χαμηλότερα στις 7.910 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν εταιρείες με έκθεση στην Κίνα, όπως η Apple, η οποία σημείωσε πτώση 1,07%, «μαζεύοντας» τις απώλειες άνω του 2% που κατέγραφε νωρίτερα.
Οι μετοχές των Caterpillar και Boeing, δύο εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα εμπορίου λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, είχαν πτώση 0,58% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ νωρίτερα κατέγραφαν απώλειες άνω του 2%. 
Οι αμερικανικές μετοχές δέχονται πιέσεις καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία» στην οποία είχε καταλήξει με τις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε να μην υπαναχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο διεμήνυσε ότι είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, να εκφράζει την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντας της Κίνας σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Σήμερα ξεκινούν στην Ουάσινγκτον νέες διήμερες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, περιμένοντας να δουν εάν μια ανακωχή της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να αποτρέψει μια σημαντική αύξηση στους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ., που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αύριο.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, πάντως, ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διολίσθησε κατά 16,2% στα 20,7 δισ. δολ. τον Μάρτιο του 2019 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014.
Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα σημείωσαν «άλμα» 23,6% τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκαν κατά 6,1%.
Ωστόσο, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε ελαφρώς, κατά 1,5% στα 50 δισ. δολ.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Intel σημειώνει απώλειες άνω του 5%, μετά τη χθεσινή πτώση σχεδόν 5%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει μονοψήφια αύξηση εσόδων και κερδών κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Η BMO υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας σε «perform» από «outperform».
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησε και η εκ νέου αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα 3 μηνών και 10 μηνών των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπέμποντας «σήμα» για μία πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους επενδυτές να φοβούνται πλέον ότι μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα καταστεί εφικτή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,65% κι έκλεισε στις 375,92 μονάδες.
O κλάδος αυτοκινήτων έκλεισε με «βουτιά» 2,9%, λόγω της έκθεσής του στο εμπόριο και στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,69% κι έκλεισε στις 11.973,92 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τη μετοχή της Continental.


Η μετοχή της Continental σημείωσε ισχυρή πτώση 5,5%, καθώς η γερμανική εταιρεία ελαστικών ανακοίνωσε μια ισχυρή πτώση 22% στα κέρδη α’ τριμήνου 2019.
Υπό πίεση βρέθηκαν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή της Daimler να υποχωρεί κατά 2,9%, της Volkswagen να σημειώνει πτώση 2% και της BMW να καταγράφει απώλειες 2,9%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,87% στις 7.207,41 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με βαριές απώλειες 1,93% στις 5.313,16 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,82% κι έκλεισε στις 20.817,16 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τη μετοχή της Banco BMP να σημειώνει «βουτιά» 8,2%, της UBI Banca να καταγράφει απώλειες 3,2%, της Bper Banca να σημειώνει πτώση 2,2% και της Intesa Sanpaolo να κλείνει κατά 2,3% χαμηλότερα.
Η μετοχή της Unicredit διολίσθησε κατά 2,7%, παρά το γεγονός ότι η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στο «κόκκινο» η Ασία

Περαιτέρω πτώση κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις δηλώσεις του Trump ότι η Κίνα αθέτησε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι η αύξηση των δασμών θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή (10/5).
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,93% στις 21.402,13 μονάδες, με τις μετοχές των Rakuten και Toyota να υποχωρούν κατά 6,7% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Yahoo Japan ενισχύθηκε κατά 9,4%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε βουτιά 3,04% στις 2.102,01 μονάδες, καθώς η μετοχή της SK Hynix διολίσθησε κατά 5,4%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,74% και τις 10.733,67 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 2,39% στις 28.311,07 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,48% και τις 2.850,95 μονάδες, ενώ παρόμοια πτώση σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -1,39% και τις 8.877,31 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, εν τω μεταξύ, ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών τον Απρίλιο του 2019, δεχόμενος ώθηση κυρίως από την ισχυρή άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης