Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα – Δεν σχολιάζουμε… ακόμα τις ανακοινώσεις Τσίπρα

tags :
ΔΝΤ: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα – Δεν σχολιάζουμε… ακόμα τις ανακοινώσεις Τσίπρα
«Στο Άρθρο 4 θα εκφράσουμε τις απόψεις μας για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Rice
Απόλυτα διπλωματική στάση αναφορικά με το θέμα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κράτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gerry Rice στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Rice σαφώς δεν θέλησε δημοσίως να στηρίξει τις απόψεις που εξέφρασε από την Αθήνα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman.
Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα, έσπευσε να επαναλάβει ότι το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και ως εκ τούτου ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, προσθέτοντας ότι «οι εκπρόσωποί μας μόλις ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας το Ταμείο θα εκδώσει, αργότερα εντός του 2019 (σ.σ.: κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου) το Άρθρο 4, όπως πράττει για όλα τα μέλη του, στο οποίο θα αναφέρει τις απόψεις του για την ελληνική οικονομία».
Περισσότερο ομιλητικός ήταν ο κ. Rice σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει παραχωρηθεί στη χώρα μας από το ΔΝΤ.
Όπως τόνισε το Ταμείο έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές γι’ αυτήν την πρόθεσή τους και σαφώς θεωρεί ιδιαίτερα θετική αυτήν την εξέλιξη.
Προσέθεσε, πάντως, ότι προκειμένου να γίνει αυτή η πρόωρη αποπληρωμή η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
«Η Ελλάδα έχει ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου και έχουμε συμφωνήσει μαζί της προκειμένου να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση την οποία θεωρούμε πολύ θετική.
Φυσικά η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει την έγκριση των ευρωπαίων εταίρων της για την πρόωρη αποπληρωμή του 40% του δανείου προς το ΔΝΤ, αλλά σαφέστατα στηρίζουμε απόλυτα αυτήν την απόφασή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Dolman: Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους εις βάρος της ανάπτυξης - Κριτική στις εξαγγελίες Τσίπρα

Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο άσκησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμη παρά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα.
«Δυστυχώς κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε εστιάζοντας στις μειώσεις του ΦΠΑ και στην εισαγωγή νέων εξαιρέσεων που όπως υπογράμμισε καθιστούν πιο «ρηχή» τη φορολογική βάση.
Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε προληπτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιθανές δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που το ΔΝΤ το έχει υπολογίσει έως 9 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αδύναμη και τόνισε «η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα τη χαμηλότερη ανάπτυξη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Dolman υποστήριξε ότι «παρά την επιστροφή στις αγορές, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη».
Ο Dolman αναφέρθηκε και στις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια είναι στα θέματα προτεραιότητας και στο πλαίσιο κυβέρνησης και τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιλύσουν το ζήτημα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω νόμιμων εργαλείων», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης