Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες αστάθειας και… ευκαιριών

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες αστάθειας και… ευκαιριών
Ο Μάιος λόγω ειδικών συνθηκών (εσωτερικών & εξωτερικών) και υψηλής μεταβλητότητας, χρήζει αυξημένης προσοχής
Ο Μάιος ανέκαθεν προξενούσε φόβο και ανησυχία στις αγορές, στους ναυτικούς και τους αγρότες.
Έτσι όλοι οι traders την πρώτη φράση που μαθαίνουν είναι “Sell in May and go away”. Αντίστοιχα στους νησιώτες μας είναι γνωστή η ναυτική παροιμία «Του καλού του Ναύτη η γυναίκα Μάη μήνα χήρεψε».
Όμως παρά τα στερεότυπα και τις δοξασίες, η εξελισσόμενη έντονη πτωτική κίνηση των 2 τελευταίων ημερών, εδράζεται σε συγκεκριμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.
Ο βασικότερος εξωτερικός παράγοντας παγκόσμιας αστάθειας, είναι η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ, που αναζωπυρώνεται τόσο από τις δηλώσεις του Προέδρου Trump για επιβολή νέων δασμών, όσο και από τους Κινέζους, που ανταπαντούν ότι είναι έτοιμοι για τυχόν αντίμετρα, με την αυριανή μέρα να αποτελεί καταλυτική ημερομηνία για το «τι μέλλει γενέσθαι».
Όμως οι εστίες αστάθειας που σιγοκαίουν, περιμένοντας τον κατάλληλο χρόνο αναζωπύρωσης είναι περισσότερες από μία, όπως:
• Οι Ευρωεκλογές και η πιθανή ενίσχυση των Εθνικιστικών κομμάτων και η κόντρα με την Ιταλία.
• To Brexit και η αέναη παράταση του με αποκορύφωμα την συμμετοχή του Η.Β. στις ευρωεκλογές.
• Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν που σε τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχονται με τα πυρηνικά προγράμματα τους.
• Η οικονομική και όχι μόνο κρίση στην Τουρκία που μπορεί να αποτελέσει την νέα «Αχίλλειο πτέρνα» των Ευρωπαϊκών τραπεζών, με την τεράστια έκθεση τους σε Τουρκικό εταιρικό χρέος.
Οι κυριότεροι εσωτερικοί παράγοντες αστάθειας είναι :
• Η ανακοινωμένη Παροχολογία της κυβέρνησης (κυρίως για το 2019) και η επίδραση της στα μεγέθη του ψηφισμένου προϋπολογισμού, που δημιουργεί συγκρατημένη ανησυχία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ( τουλάχιστον μέχρι της ευρώ-εκλογές).
• ποιο έντονη ανησυχία παρουσιάζει το ΔΝΤ και οι Διεθνείς επενδυτές, δείχνοντας την αποδοκιμασία τους κυρίως για τον χρόνο και τον τρόπο ανακοίνωσης των μέτρων.
• Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ασταθές, ευμετάβλητο και πολωτικό, ενώ όλοι αναμένουν το εύρος της διαφοράς που θα διαμορφωθεί στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου και θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
• Η γεωπολιτική ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσους εμπλεκόμενους την Ελλάδα και την Κύπρο.
• Τα δημοσιευμένα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να δημιουργούν αντικρουόμενη εικόνα για την ελληνική οικονομία.
Έτσι η απόδοση της 5-ετούς έκδοσης ανέβηκε το 2-μερο κατά +8% φθάνοντας το 2,46%, ενώ η 10-ετης έκδοση ανήλθε στο 3,52%, μεταθέτοντας για αργότερα την προγραμματισμένη 7-ετή έκδοση.
Οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες (ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ) επέστρεψαν κάτω από την σημαντική τεχνική στήριξη του ΚΜΟ των 200 expo, και αναμένουμε να δούμε που θα ολοκληρωθεί η τεχνικού χαρακτήρα διόρθωση τους.
Στον αντίποδα ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ παρά την διόρθωση τους παραμένουν πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1,7480 ΕΤΕ) (0,6550 ΕΥΡΩΒ).
Επισημαίνουμε ότι οι βασικές πωλητικές θέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων παραμένουν αμείωτες ή αυξάνουν (πχ ΕΤΕ).
Ο Γενικός Δείκτης, διέσπασε καθοδικά τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών (732,20), με τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων να εντοπίζονται στην ζώνη τιμών 710 -700 μονάδων (ΚΜΟ 200 expo= 701,68).
Σε πιθανή ανοδική αντίδραση οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 730, 744 & 760 μονάδες( ΚΜΟ expo 25).
Αντίστοιχα και ο FTSE25 διέσπασε καθοδικά τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών (1900).
Η έγκυρη διάσπαση του, θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της καθοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 1857, 1836 (ΚΜΟ expo 200 ημερών) και 1790 μονάδες.
Πιθανή τεχνική αντίδραση θα έχει να αντιμετωπίσει τις 1913, 1970 και 2010 μονάδες ως επίπεδα αντίστασης.
Συμπερασματικά η διόρθωση, για την οποία εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει ήρθε.
Επειδή συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελληνική αγορά, επικεντρωνόμαστε στην εύρεση κατάλληλων σημείων εισόδου στην διορθωτική κίνηση, στοχεύοντας σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Προστατεύουμε τις κερδοφόρες θέσεις μας , διαμορφώνοντας προσχεδιασμένες στρατηγικές κυλιόμενων profit taken, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας συμβούλους.
Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι ο Μάιος λόγω ειδικών συνθηκών (εσωτερικών & εξωτερικών) και υψηλής μεταβλητότητας, χρήζει αυξημένης προσοχής, δίνοντας την δυνατότητα για επανατοποθετήσεις (χωρίς βιασύνη), σε χαμηλότερα επίπεδα ή trading για τους ποιό τολμηρούς …

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης