Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέος γύρος σύγκρουσης Τσίπρα – Μητσοτάκη για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Ναι από 152 βουλευτές

tags :
Νέος γύρος σύγκρουσης Τσίπρα – Μητσοτάκη για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Ναι από 152 βουλευτές
Κορυφώνεται σε ηλεκτρισμένο κλίμα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
(upd) Με την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή 10/5 το απόγευμα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Της ονομαστικής ψηφοφορίας θα προηγηθεί ένας ακόμα γύρος σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη (αλλά και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών), αν και εκτιμάται ότι αυτήν την φορά οι τόνοι θα είναι ηπιότεροι και από τις δύο πλευρές σε σχέση τουλάχιστον με τα όσα εκτυλίχθηκαν και ειπώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.
Ήδη σε εξέλιξη είναι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τις 20:00 το απόγευμα.
Υπό το φως των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν ότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο η μεταξύ τους διαφορά να διευρύνεται, Τσίπρας και Μητσοτάκης θα τα δώσουν όλα για άλλη μια φορά με απώτερο στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι κινούνται σε υψηλά ποσοστά και να συσπειρώσουν περαιτέρω τους δικούς τους ψηφοφόρους.
Πάντως, η συζήτηση εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα, κάτι που φάνηκε και χθες Πέμπτη 9/5, με τις ομιλίες τόσο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη όσο και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ.Πολάκης είπε αναφερόμενος στην πρόταση μομφής της ΝΔ πως «για πρώτη φορά κατατίθεται πρόταση μομφής εναντίον υπουργού, όχι για πράξεις ή παραλήψεις, αλλά επειδή έχει απρεπές ύφος», κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «εκτός από ανεπαρκής αποδείχθηκε και φυγόπονο» ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση του με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, τονίζοντας ότι η δήλωσή του ήταν αμιγώς πολιτική.
«Αντιμετώπισα τον κ. Κυμπουρόπουλο ως ισότιμο πολιτικό συνομιλητή.
Πιστεύω ακράδαντα ότι βρίσκεται στο ίδιο ύψος με όλους μας.
Δεν είμαι εγώ που έδειξα έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του αλλά τα στελέχη σας που έσπρωχναν τα προηγούμενα χρόνια όλα τα άτομα με αναπηρία στον κοινωνικό Καιάδα» είπε ο κ.Πολάκης.
Από την πλευρά του ο κ.Γεωργιάδης άσκησε σκληρή κριτική τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ χαρακτήρισε «χυδαίο σόου» τη χθεσινή επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «μεγάλη υποκρισία» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει για κιτρινισμό.
Έχετε δει το βίντεο του 2014 με τον κ. Τσίπρα που κατηγορούσε το παλιό πολιτικό σύστημα που πήγαινε βόλτες με κότερα; Δηλαδή κίτρινο είναι μόνο το κότερο που πάει βόλτα τον κ. Τσίπρα και όλα τα άλλα είναι άσπρα; σημείωσε δεικτικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένεται όχι μόνο να λάβει χωρίς πρόβλημα ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και να διευρύνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, καθώς εκτιμάται ότι θετικά θα ψηφίσουν 152 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αυτή έχει τη στήριξη 151 βουλευτών, των 145 του ΣΥΡΙΖΑ και των 6 (Κουντουρά, Κουίκ στη θέση του Θ.Παπαχριστόπουλου, Κόκκαλης, Ζουράρις, Δανέλλης και Παπακώστα).
Πλέον αυτή η πλειοψηφία θα αυξηθεί στους 152 με την αναμενόμενη θετική ψήφο του κ.Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους.
Ωστόσο, και όπως έγινε σαφές τον περασμένο Ιανουάριο από τα λεχθέντα του κ.Τσίπρα, η κυβέρνηση θέλει τη στήριξη από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Μαξίμου: Θα έχει το πολιτικό θάρρος ο Μητσοτάκης να ξεκολλήσει από το βούρκο; - Ή θα κυλιέται στη λάσπη;

Το ερώτημα εάν ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης θα έχει το πολιτικό θάρρος να ξεκολλήσει από το βούρκο διατυπώνει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ενόψει της σημερινής νέας αντιπαράθεσης στη Βουλή στο πλαίσιο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και με αφορμή τα σχόλια που διατύπωσε τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και στελέχη του κόμματος του περί συνεργασίας του πατέρα του κ.Τσίπρα με την Χούντα.
«Δύο μέρες μετά την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη να επιτεθεί στη Βουλή στον θανόντα πατέρα του Πρωθυπουργού, αναπαράγοντας τα fake news φασιστοφυλλάδων, στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Κεφαλογιάννης, συνεχίζουν να αναπαράγουν τα χουντικής κοπής ψεύδη.
Ο τελευταίος έφθασε μέχρι και στο σημείο να παρουσιάζει φωτογραφίες εποχής με άσχετους ανθρώπους δίπλα στους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για τον πατέρα του Πρωθυπουργού.
Επειδή, ο κατήφορος στον οποίον έχουν επιβάλει την πολιτική ζωή του τόπου οι ακροδεξιοί σύμβουλοι και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, έχει και ένα όριο, αναρωτιόμαστε:
Θα έχει το πολιτικό θάρρος να συνειδητοποιήσει το ατόπημα που διέπραξε, βάζοντας ένα τέλος στον κατήφορο;
Θα έχει το πολιτικό θάρρος να ξεκολλήσει από τον βούρκο, επιλέγοντας να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό;
Ή θα συνεχίσει να κυλιέται στη λάσπη;» διερωτάται το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 10/5 09:06)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης