Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και μάκρο - «Άλμα» +3,10% για τον Shanghai Composite

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και μάκρο - «Άλμα» +3,10% για τον Shanghai Composite
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,27% στις 21.344,92 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωαν στην εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι αγορές στην Κίνα κατέγραψαν σημαντική άνοδο παρά τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα εντός της ημέρας.
Παρά την επιβολή των δασμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωδε χθες (9/5) ότι είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας αυξτή την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε μία «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, καθώς και ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα έχει τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.
Η παραπάνω είδηση αποτέλεσε θετικό σημάδι για τις αγορές της Κίνας, με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +3,10% στις 2.939,21 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +4,01% και τις 9.233,20 μονάδες.
Νωρίτερα, η κινεζική ρυθμιστική αρχή ξένου συναλλάγματος ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσάν συναλλαγών της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2019 διευρύνθηκε στα 58,6 δισ. δολ. έναντι 54,6 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ξένου συναλλάγματος διευκρίνησε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αναθεωρήσει το επόμενο διάστημα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,04% στις 28.606 μονάδες, ενώ κέρδη σημείωσε και ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,29% και τις 2.108,04 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,27% στις 21.344,92 μονάδες, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τις καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση μισθών στη χώρα για τον Μάρτιο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, καταγράφοντας τον τέταρτο μήνα ανόδου και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά +1,7%.
Ωστόσο, οι μισθοί στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά -2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015 και που αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της Bank of Japan να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,19% στις 10.712,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,29% στις 1.641,97 μονάδες.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, η οποία αναμένεται να κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,54% στα 70,77 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει ακόμα και στα 71,23 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,68% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,12 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 62,49 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι τιμές του πετρελαίου συμβαδίζουν με τις ενημερώσεις στους εμπορικούς δασμούς», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της OANDA, Edward Moya, μετά την αύξηση των δασμών της Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Ωστόσο, για το σύνολο της εβδομάδας, η τιμή του Brent κινείται κατά -0,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο -0,3%.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι περικοπές που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες στην παραγωγή τους ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, προκειμένου να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης