Τραπεζικά νέα

Investment day, MSCI, Morgan Stanley και Ασφαλιστική οι αιτίες για την άνοδο της Εθνικής, κόντρα στην Oceanwood

Investment day, MSCI, Morgan Stanley και Ασφαλιστική οι αιτίες για την άνοδο της Εθνικής, κόντρα στην Oceanwood
Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας ανακάμπτει και κινείται πέριξ των 2 ευρώ
Οι θετικές εκπλήξεις που αναμένονται στο investment day στις 16 Μαΐου 2019, η αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, η θετική έκθεση της Morgan Stanley και το αυξημένο ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική πυροδοτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σήμερα 10 Μαΐου σημειώνει κέρδη 6% στα 1,9910 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ.
Η άνοδος της μετοχής της Εθνικής πραγματοποιείται κόντρα στη συνεχιζόμενη αύξηση short θέσεων από την Oceanwood η οποία έχει ανοιχτές πωλήσεις που αντιστοιχούν στο 1,8% της Εθνικής ή 16,5 εκατ. μετοχές.

Οι αιτίες της ανόδου

- Εκπλήξεις από το investment day

Σημαντικές εκπλήξεις φαίνεται ότι επιφυλάσσει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας στο investment day στις 16 Μαΐου 2019 στο Λονδίνο που θα παρουσιάσει το νέο τριετές business plan που θα αφορά τον μετασχηματισμό και την στοχοθεσία έως το 2022.
Οι εκπλήξεις θα αφορούν την πορεία των κερδών αλλά και το πώς θα μεταμορφωθεί η Εθνική τράπεζα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού.
Πριν τις 16 Μαΐου 2019 θα έχει προηγηθεί η αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International αργά το βράδυ στις 13 Μαΐου 2019.
Η Εθνική και η Eurobank θα αναβαθμιστούν και αναμένονται εισροές 128 με 140 εκατ μετοχές κατά βάση στην Eurobank έως τα τέλη Μαίου 2019.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές παραμέτρους οι οποίες δύνανται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην μετοχή και στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Το επιχειρηματικό πλάνο θα περιλαμβάνει
-Συγκεκριμένους στόχους για κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ.
-Στόχους για τα κεφάλαια και με βασική σταθερά ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκεται διακριτά πάνω από το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75%.
Υπάρχουν σκέψεις πριν τα stress tests του Ιουλίου 2020 να προχωρήσει η Εθνική τράπεζα σε έκδοση ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο άκρως ανταγωνιστικό.
-Θα περιλαμβάνει το σχέδιο – αναλυτικά της μείωσης των NPEs που ανέρχονται σε 15,4 δισεκ. ευρώ.
Για το 2019 θα υποχωρήσουν κάτω από 11 δισεκ. ευρώ.
Στόχος είναι στο τέλος του 2022 να βρίσκεται το NPEs ratio κάτω του 5%.
-Θα περιέχει στόχο σχέσης εξόδων προς έσοδα το 50% που θα επιτευχθεί μέσω αύξησης των εσόδων και μεγάλης μείωσης των εξόδων – προγραμματίζεται μεγάλη εθελούσια έξοδος πάνω από 2000 άτομα –
-Το νέο επιχειρηματικό πλάνο θα αναλύει πως η Εθνική θα καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα.
-Θα ανακοινώσει το τελικό κόστος του ΛΕΠΕΤΕ το οποίο σε ετήσια βάση θα είναι 30 εκατ ευρώ για ορισμένα χρόνια.
-Θα ανακοινώσει τις εναλλακτικές για την Εθνική Ασφαλιστική και τον προγραμματισμό για την Πανγαία αν και είναι γνωστές οι επιλογές.
-Η Εθνική στην επόμενη 2ετία σχεδόν θα έχει μηδενίσει τις νέες προβλέψεις από 299 εκατ το 2018 θα μπορούσαν το 2021 να είναι σχεδόν μηδενικές.
Η Εθνική τράπεζα με 5,6 δισεκ. κεφάλαια και 4,962 δισεκ. tangible book, ισχυρή ρευστότητα και λόγω καταθέσεων αλλά και με το υψηλότερο coverage ratio στο 59,1% (δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) θέλει να παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

- 13 Μαΐου η αναβάθμιση στον MSCI

Στις 13 Μαΐου η Εθνική και η Eurobank θα αναβαθμιστούν στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International με εκτιμώμενες εισροές στις δύο μετοχές από 125 έως 140 εκατ. μετοχές με ημερομηνία 31 Μαΐου.

- Μεγάλο ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά από την Εθνική του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα «προικισθεί», προηγουμένως, με μια 10ετή σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας για την προώθηση, μέσω του δικτύου της τράπεζας, ασφαλιστικών της προιόντων.
Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση των συμβούλων πώλησης (Morgan Stanley, Goldman Sachs), αλλά και την απευθείας εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διοίκηση της Εθνικής προκύπτουν τα εξής ενθαρρυντικά στοιχεία:
Για πρώτη φορά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από στρατηγικούς αγοραστές.
Ασφαλιστικούς ομίλους, δηλαδή, που θεωρητικά εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδος, είτε μεμονωμένα, είτε σε σύμπραξη με funds.
Το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών εδρεύουν στην Ευρωπαική Ένωση δείχνει ότι πρόκειται για αξιόπιστους παίκτες.
Ο αυστριακός όμιλος UNICA καθώς και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία αντασφαλίσεων είναι κάποιοι από όσους έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.
Για πρώτη φορά, επίσης, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ισχυρά private equity funds, σε κοινοπραξία με ασφαλιστικές ή με ανθρώπους της αγοράς, που ξέρουν το αντικείμενο και μπορούν να τρέξουν την μπίζνα, επίσης ενδιαφέρον έδειξε και η Eurolife.
Δεν πρόκειται για νεότευκτα funds, που επιδιώκουν με όχημα την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής να σηκώσουν κεφάλαια, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση της Exin.
Τέλος, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί, εκ νέου, από τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος είχε διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική και στον προηγούμενο διαγωνισμό πώλησης.
Η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε τη χρήση 2018, με κέρδη προ φόρων σε επίπεδο μητρικής 63,1 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου 62,8 εκατ. ευρώ.
Παρά την κερδοφορία τα ίδια κεφάλαια του ομίλου μειώθηκαν κατά 5,6 εκατ. ευρώ στα 822,7 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών αποτίμησης από θέσεις σε ομόλογα του Ευρωπαικού Νότου, που επιβάρυναν απευθείας την καθαρή θέση.
Το δίκτυο πωλήσεων εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελείται από 150 Γραφεία Πωλήσεων με 2.049 Ασφαλιστικούς Συμβούλους και 1.403 Συνεργαζόμενα Ασφαλιστικά Πρακτορεία.
Το παραγωγικό δίκτυο υποστηρίζεται από δίκτυο 13 καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο και Χανιά.
Τα προϊόντα της ασφαλιστικής διατίθενται και μέσω του εκτεταμένου δικτύου Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας όπως επίσης και μέσω της απευθείας πώλησης (direct selling), η οποία εγκαινιάστηκε το 2012.
Η εταιρεία έτρεξε στη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου προγραμμα εθελουσίας με τις αιτήσεις 97 υπαλλήλων να έχουν γίνει δεκτές μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018.

- Αναβάθμιση από Morgan Stanley

Στην τελευταία 48σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks and ABS Strategy - Is a turnaround secured?" (ελληνικές τράπεζες και στρατηγική ABS - Είναι ασφαλής η ανάκαμψη;), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Morgan Stanley διαφοροποιείται και αναβαθμίζει σε overweight, ήτοι αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, τη σύσταση σε Eurobank και Εθνική.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Εθνική διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο RoTE μετά την Eurobank, αλλά με discount 24% σε όρους PTBV.
Στο 63% η δυνητικη άνοδος με βάση την τιμή στόχο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης