Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη η επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων Κίνας – ΗΠΑ

Fitch: Πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη η επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων Κίνας – ΗΠΑ
Η Fitch Ratings προειδοποιεί για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς των κινεζικών προϊόντων στο 25% (αφορά πρόσθετες εισαγωγές 200 δισεκ. δολαρίων ετησίως) δεν μεταβάλλει τις προβλέψεις της Fitch για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και το παγκόσμιο ΑΕΠ, καθώς οι κίνδυνοι έχουν ήδη αντικατοπτριστεί στις εκτιμήσεις, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Ωστόσο, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και υπογραμμίζει τον κίνδυνο παρατεταμένου εμπορικού πολέμου πέρα από τις τρέχουσες υποθέσεις της Fitch.
Ως αποτέλεσμα, αν οι εντάσεις κλιμακωθούν πέρα από αυτά το επίπεδο, θα επέλθει πλήγμα τόσο για Κίνα και ΗΠΑ, όσο και για την παγκόσμια οικονομία συνολικά.
Ο τελικός αντίκτυπος των νέων δασμών στις οικονομίες Κίνας (Α+, σταθερό outlook) και ΗΠΑ (ΑΑΑ, σταθερό outlook) θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση τόσο των αξιωματούχων όσο και των καταναλωτών, υπογραμμίζεται.
Η Fitch έχει προβλέψει πως η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί φέτος στο 6,1% από 6,6% το 2018, εξαιτίας εν μέρει και των εμπορικών εντάσεων.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά ύψους 550 δισσεκ. δολ. από την Κίνα το 2018.
Ο δασμός 25% που εισπράττεται σήμερα αφορά τα 250 δισεκ. δολάρια εμπορευμάτων και αφήνει υπόλοιπες εισαγωγές -ύψους περίπου 290 δισεκ. δολαρίων- εκτός.
Η επέκταση των δασμών στις εισαγωγές αυτές θα συνεπαγόταν μεγαλύτερο δασμολογικό κλονισμό, που ισοδυναμεί με το 0,5% περίπου του ΑΕΠ της Κίνας, σημειώνει ο οίκος.
Οι κινεζικές εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 120 δισεκ. δολάρια το 2018, οπότε η Κίνα δεν θα ήταν σε θέση να επιβάλει ανάλογα αντίποινα, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2018, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης