Οικονομία

Αλλάζει ο τρόπος συναλλαγών του Δημοσίου με τους πολίτες - Έργο 18,5 εκατ. ευρώ

Αλλάζει ο τρόπος συναλλαγών του Δημοσίου με τους πολίτες - Έργο 18,5 εκατ. ευρώ
Αλλάζει το Δημόσιο στις συναλλαγές του με τους πολίτες
Η μεταμόρφωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της συναλλαγής των πολιτών με τις υπηρεσίες του, επιχειρείται με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), που θα διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς, θα παράσχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς και θα εξοικονομήσει 380 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.
Το έργο, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και στη συνέχεια θα λειτουργήσει δοκιμαστικά επί δύο μήνες.
«Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα» χαρακτήρισε το έργο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, που υπέγραψε σήμερα τη σχετική σύμβαση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος εκπροσώπησε την κοινοπραξία των ανάδοχων εταιρειών, παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και των γενικών γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη.
Μιλώντας για το έργο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα που θα μεταμορφώσει τη λειτουργία του Δημοσίου και τον τρόπο συναλλαγής με αυτόν, αλλά και «ένα τεράστιο βήμα» για τη διαφάνεια, καθώς και κίνητρο για τους δημόσιους λειτουργούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.
Όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα πολιτικής επιλογής, τονίζοντας ότι ενώ άλλοι θα είχαν την επιλογή των απολύσεων, «η δική μας είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας».
Επίσης, ο κ. Παππάς, στη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι πλέον η χώρα έχει ψηφιακή πολιτική και θα δοθεί μάχη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ο πολίτης «να μην τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία».
«Γυρίζουμε σελίδα» είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, μιλώντας για τη δημόσια διοίκηση και χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και μεγάλη πρόκληση για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στο Δημόσιο.
«Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στη συρρίκνωση» είπε η κ. Ξεναγιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι δεν συνιστούν μεταρρύθμιση η συρρίκνωση και οι απολύσεις.
«Δεν ήθελα να λείπω από τη χαρά αυτής της μέρας» σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συνέβαλε επί της θητείας της στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα.
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι για να είναι η χώρα ισότιμη με τις άλλες απαιτείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της και τόνισε ότι το έργο καταργεί το πελατειακό κράτος, «που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος» και απαντά στο ποιος φταίει για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται πόροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης