Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, «κόντρα» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας - Στο +0,72% ο DAX

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, «κόντρα» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας - Στο +0,72% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,32% κι έκλεισε στις 377,14 μονάδες
Την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έστω και την τελευταία στιγμή, προεξόφλησαν οι ευρωαγορές, κλείνοντας με μικρή άνοδο, παρά την αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στο 25% για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η οποία τίθεται από σήμερα (10/5/2019) σε ισχύ.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν κάπως από τα χαμηλά έξι εβδομάδων, με τους επενδυτές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, αν και δεν αποκλείεται η σημερινή ανάκαμψη στις αγορές να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές να έχουν αποτιμήσει ήδη την αύξηση των δασμών.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους μετά από σημερινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος τόνισε ότι δεν βιάζεται για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα συνεχίζονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, καθώς η Κίνα καταβάλλει δασμούς 25% για προϊόντα αξίας 250 δισ. δολ.
Αυτές οι τεράστιες πληρωμές καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,32% κι έκλεισε στις 377,14 μονάδες.


Στην άνοδο πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της τεχνολογίας, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,6%, ενώ ο κλάδος αυτοκινήτων, που έχει πληγεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες λόγω της έκθεσής του στο εμπόριο και στην Κίνα, διολίσθησε κατά 1%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 0,72% κι έκλεισε στις 12.059,83 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε κέρδη άνω του 1%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,06% στις 7.203,29 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 5.327,44 μονάδες.




Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφεραν στα στοιχεία για τις εξαγωγές της χώρας, που έδειξαν ότι τον Μάρτιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, και ειδικότερα κατά 1,5%, έναντι πτώσης -1,2% του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά -0,4%.
Περαιτέρω ώθηση στον DAX προσέφερε η μετοχή της Thyssenkrupp να σημειώνει «άλμα» άνω του 28%, καθώς το «Reuters» μετέδιδε πως η γερμανική εταιρεία εξετάσει μια μερική εισαγωγή στο χρηματιστήριο για τη μονάδα ανελκυστήρων της.
Από την άλλη, το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε παρά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βρετανική οικονομία, που έδειξαν ότι καταγράφηκε ανάπτυξη 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Άνοδο 0,28% σημείωσε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας στις 20.874,78 μονάδες.


Πάντως, σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όλα αυτά καταγράφονται την ώρα που οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεχίσουν για δεύτερη ημέρα τις διαπραγματεύσεις τους στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα βάλει τέλος στην εδώ και 10 μήνες εμπορική αντιπαράθεσή τους, που έχει κοστίσει δεκάδες δισ. δολάρια όχι μόνο στις οικονομίες τους, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Παρά την επιβολή των δασμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε μία «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, καθώς και ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα έχει τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.
«Οι επενδυτές στηρίζονται στην ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα επιλέξουν την αποκλιμάκωση της έντασης», δηλώνει στο CNBC ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank ο Jim Reid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης