Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υπαρξιακή απειλή για τις τράπεζες οι κυβερνοεπιθέσεις

Scope: Υπαρξιακή απειλή για τις τράπεζες οι κυβερνοεπιθέσεις
Το σχόλιο της Scope για τον κίνδυνο στις τράπεζες από τον κυβερνοχώρο 
Ως μία «υπαρξιακή απειλή» για τις τράπεζες περιγράφει τις κυβερνοεπιθέσεις ο οίκος αξιολόγησης Scope, λαμβάνοντας υπόψη το ότι πλέον ο κόσμος εισέρχεται σε μία ψηφιακή εποχή.
Οι τράπεζες έχουν ήδη συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο.
Μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Labs έδειξε ότι οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δαπανούν κατά μέσο όρο 1,436 δολάρια ανά υπάλληλο ετησίως για να διαχειριστούν την απειλή στον κυβερνοχώρο, έναντι 959 δολ. που ξοδεύει η κυβέρνηση για το ίδιο ζήτημα ή 585 δολ. για την υγειονομική περίθαλψη.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα, αν και με μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των χωρών.
Οι τράπεζες που ασκούν τουλάχιστον το 50% των δραστηριοτήτων τους μέσω ψηφιακών καναλιών ξοδεύουν 3 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που χάθηκε με απάτη στον κυβερνοχώρο, επισημαίνει ο οίκος.
Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών (ίσως όλεςοι) αντιμετωπίζουν την απειλή στον κυβερνοχώρο ως μέρος της δομής διαχείρισης των κινδύνων τους, έπειτα από ουκ ολίγες κυβερνοεπιθέσεις χάκερς και κράκερς τα τελευταία χρόνια.
«Οι τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες βασίζονται κυρίως στην εμπιστοσύνη του κοινού.
Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε αυτό το κομμάτι.
Έτσι, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο υπερβαίνει κατά πολύ την απλή έννοια της πληροφορικής. (…)
Η ρυθμιστική κοινότητα στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, καθώς και στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες -τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και πολλά άλλα- έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα χρόνια με τη δημιουργία ενός πιο συνεκτικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο. (…)
Υπάρχουν πολλές τράπεζες που μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την απειλή.
Τα τελευταία χρόνια, τράπεζες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις ευπάθειες προστασίας του δικτύου τους.
Οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες, όπως το cloud και το blockchain, έχουν μετριάσει την απειλή στον κυβερνοχώρο σε κάποιο βαθμό, αν και έχουν φέρει νέες κινδύνου», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης