Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαρκές «προαπαιτούμενο» από τον ESM η εκκαθάριση του «στοκ» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου - Ποιες οι προθεσμίες

Διαρκές «προαπαιτούμενο» από τον ESM η εκκαθάριση του «στοκ» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου - Ποιες οι προθεσμίες
Παρά τα δάνεια από τον ESM που ελήφθησαν για αυτό τον σκοπό τα χρέη του δημοσίου εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά
Μόνιμο «προαπαιτούμενο» για την χώρα, πριν και μετά τα μνημόνια, τείνει να καταστεί ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Παρά τα δάνεια από τον ESM που ελήφθησαν για αυτό τον σκοπό τα χρέη του δημοσίου εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν αυξηθεί κατά 273 εκατ. ευρώ.
Το πιο εντυπωσιακό βέβαια στοιχείο είναι ότι στο ίδιο ακριβώς διάστημα τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 80%.
Όπως η ιστορία έχει δείξει ο μηδενισμός των οφειλών θα καθυστερήσει, οι ρυθμοί αποπληρωμής θα παραμείνουν βραδείς με αποτέλεσμα το θέμα να είναι στην «ατζέντα» με τα βασικά προαπαιτούμενα που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Ο χρόνος εκκίνησης αυτής θα «κλειδώσει» μετά τις ευρωεκλογές, όπου όλα τα πράγματα και οι υποχρεώσεις θα επανέλθουν στην πραγματική τους διάσταση και το μόνο σίγουρο μετά την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ότι και η νέα προθεσμία  αποπληρωμής αυτών των χρεών, έως την 31η Μαΐου, θα περάσει άπρακτη.
Το οικονομικό επιτελείο έχει λιγότερο από 20 ημέρες στην διάθεση του για να συντονίσει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει δραματική απόκλιση στον χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων με τις αιτήσεις αποπληρωμής που υποβάλλουν οι ιδιώτες.
Γεγονός είναι πάντως ότι αυτά τα λεφτά υπάρχουν πλην όμως δεν φτάνουν ή καθυστερούν να φτάσουν στην πραγματική οικονομία.
Την ίδια στιγμή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νοσοκομεία αντί να μειώνουν τον όγκο αυτών των χρεών έχουν ξεκινήσει να συσσωρεύουν καινούργια, όπως τουλάχιστον  προκύπτει από την νεότερη «ακτινογραφία» του Γενικού Λογιστηρίου με την πορεία εκκαθάρισης αυτών των οφειλών τον Μάρτιο.
Με βάση λοιπόν αυτή τα χρέη του δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

1) 81 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 49 που χρωστούσαν στα τέλη Φεβρουαρίου
2) 247 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από 217 στα τέλη Φεβρουαρίου)
3) 622 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 151 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
4) 531  εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στ ατέλη Δεκεμβρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 294εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών αυξήθηκαν κατά 80%
5) 310 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 341 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ
6) 417 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Ωστόσο, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ  δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.  
Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης