Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακραίος παραλογισμός να λειτουργεί με δύο συντελεστές ΦΠΑ 13% και 24% ο κλάδος εστίασης

tags :
Ακραίος παραλογισμός να λειτουργεί με δύο συντελεστές ΦΠΑ 13% και 24% ο κλάδος εστίασης
Για παράνοια κάνει λόγο στέλεχος εταιρείας αλυσίδας εστίασης
Σε αγορά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται ο κλάδος εστίασης καθώς θα λειτουργεί με δύο συντελεστές ΦΠΑ, συγκεκριμένα με 13% και 24%.
Στην υψηλή κατηγορία του ΦΠΑ εντάσσονται τα ροφήματα, ο καφές και τα ποτά με συνέπεια η ταμειακή του καταστήματος πιθανόν  να χτυπά μόνο προϊόντα που είναι στο 13%.
Για παράνοια κάνει λόγο στέλεχος εταιρείας αλυσίδας εστίασης.
Πρόκειται για παραλογισμό κα συνάμα απογοητεύει τους επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούν  ότι η φοροδιαφυγή θα χτυπήσει «κόκκινο».
Οι επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης ενόψει της τουριστικής περιόδου η εφαρμογή  δύο ΦΠΑ  θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη ενώ οι καταναλωτές νοιώθουν ότι η καθημερινή τους ευχαρίστηση  με τη συντροφιά ενός καφέ είναι πολυτέλεια.  
Πρόκειται για μία παροχή που ουσιαστικά δεν είναι παροχή με τον καφέ και  τα ροφήματα αποτελούν το 55% της εστίασης και  υπολογίζεται ότι φθάνει περίπου 3  δις  ευρώ.   
Είναι παράλογο τα ροφήματα στα  σουπερ   μαρκετ  να πωλούνται με 13% και στα μαγαζιά εστίασης με 24% (ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο)
Το 24% αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή.
Ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία.
Ειδικότερα τώρα, ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με το ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα), κάτι που θα  προβληματίσει έντονα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αποδεδειγμένα ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα.
Στα χρόνια της κρίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο (απώλεια θέσεων εργασίας, κατακόρυφη μείωση πωλήσεων και  λουκέτα).
 Η Ελλάδα είναι μη ανταγωνιστική  στην τουριστική  βιομηχανία καθώς είμαστε η μόνη χώρα  στη Μεσόγειο που έχει τόσο υψηλό ποσοστό ΦΠΑ (Κύπρος: 5% – 10%, Ιταλία 10%, Ισπανία 10%, Γαλλία 5,5% -10%) , σύμφωνα  με το αρχείο «VAT rates applied in the Member States of the European Union Situation at 1st January 2019»]
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον συντελεστή  13% τον ανέμενε  η αγορά εδώ και 4 χρόνια για να ανακουφιστεί από την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .
Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Την  ίδια  στιγμή  οι επιχειρήσεις σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, με ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τη βιωσιμότητα τους.
Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα ισορροπούσε την επιβάρυνση που υπέστησαν από τον κατώτατο μισθό και θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Στελέχη επιχειρήσεων της εστίασης είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές, ενώ  η απόφαση για παραμονή μέρους της εστίασης στο 24%  πιθανόν  να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση. Τέλος  να σημειωθεί οι επιχειρηματικός κόσμος  έχει  ανταποκριθεί  στις  δύσκολες  οικονομικές  καθώς  είναι σε θέση  και προσφέρει  καφέ και ροφήματα  στα επίπεδα του 1, των 2 και 3 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης