Τελευταία Νέα
Διεθνή

Felbermayr (Ινστιτούτο Kiel): Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και να προετοιμάζεται

Felbermayr (Ινστιτούτο Kiel): Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και να προετοιμάζεται
Η Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποχωρήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος Trump αρχίσει να απειλεί κι αυτούς με επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές
«Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που κλιμακώνεται, θα έπρεπε να ανησυχεί τους Ευρωπαίους που καλό είναι να προετοιμαστούν ανάλογα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας Kiel, Gabriel Felbermayr.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου μιλώντας στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας και θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.
Υπογραμμίζει δε, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν στην Ουάσιγκτον πολύ περισσότερα από ό,τι οι Κινέζοι σε μια πιθανή εμπορική αντιπαράθεση.
«Από την αντιπαράθεση Πεκίνου-Ουάσιγκτον βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι ο Trump είναι τζογαδόρος και απρόβλεπτος. Είναι συνεπώς δύσκολο να αναπτύξεις μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση, μιας και πολλές φορές ανατρέπονται τελευταία στιγμή για λόγους τακτικής ακόμα και προκαταρτικές συμφωνίες.
Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Kiel, προτείνει στους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος Trump αρχίσει να απειλεί με επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων:
«Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αντίδρασης στις ΗΠΑ απ΄ ό,τι οι Κινέζοι. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανέρχεται στα 419 δις δολάρια, άλλο αν ο πρόεδρος Trump κάνει λόγο συνεχώς για 500 δις. Και τα 419 δις όμως είναι τεράστιο ποσό. Σε αντίθεση οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σχεδόν ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. Υπάρχει βέβαια ένα έλλειμμα στον τομέα των αγαθών, όμως οι Αμερικανοί κερδίζουν πολλά χρήματα με την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν πολύ περισσότερα στους Αμερικανούς από ό,τι η Κίνα σε περίπτωση εμπορικής διένεξης. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στην επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου οι Ευρωπαίοι απάντησαν άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τις μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Ίσως να προκάλεσε έκπληξη στον Trump ότι η ΕΕ είναι σε θέση να αντιδράσει.
Αυτή η στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε ο αμερικανός πρόεδρος να γνωρίζει ότι σε κάθε νέα επιβολή δασμών θα υπάρξει η απάντηση από τους Ευρωπαίους. Το ζητούμενο για την ΕΕ είναι τώρα να παραμείνει σταθερή σε μια ενιαία γραμμή έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης