Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Περισσότερο χρόνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζητεί ο Netanyahu

Ισραήλ: Περισσότερο χρόνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζητεί ο Netanyahu
Ο Netanyahu κέρδισε μια πέμπτη πρωθυπουργική θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2019
Περισσότερο χρόνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του το Σάββατο (11/5).
Ο Netanyahu κέρδισε μια πέμπτη πρωθυπουργική θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2019, θεωρούμενη σε μεγάλο βαθμό ως ένα de facto δημοψήφισμα για την ηγεσία του, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαπραγματεύεται τους όρους σχηματισμού κυβέρνησης με σχεδόν όλα τα δεξιά, εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα που συμμετείχαν στο προηγούμενο σχήμα.
Κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν έχει κερδίσει ποτέ την πλειοψηφία στην Knesset των 120 εδρών, καθιστώντας τις κυβερνήσεις των συνασπισμών τον κανόνα με τις πολιτικές διαπραγματεύσεις συχνά να είναι χρονοβόρες.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, ο Netanyahu έλαβε μια αρχική περίοδο 28 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση, με πιθανή παράταση 14 ημερών. Η αρχική περίοδος λήγει την Τετάρτη (15/5).
Η τελική προθεσμία του, εάν χορηγηθεί η καθυστέρηση, θα είναι η 29η Μαΐου.
Μεταξύ των πιο πιεστικών ζητημάτων που περιμένουν τη νέα κυβέρνηση θα είναι το σχέδιο ειρήνης του προέδρου των  ΗΠΑ, Donald Trump για τον τερματισμό της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης.
Η ομάδα που την επεξεργάστηκε, με επικεφαλής τον σύμβουλο του Trump στη Μέση Ανατολή, Jared Kushner, δήλωσε ότι θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο και θα απαιτήσει συμβιβασμό από όλα τα μέρη.
Ένας δεξιός συνασπισμός στο Ισραήλ πιθανότατα να αντιτασσόταν σε οποιεσδήποτε προτεινόμενες εδαφικές παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους, σημειώνει το Reuters.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης