Τελευταία Νέα
Διεθνή

Karrenbauer (CDU): Δεν επιδιώκω να αντικαταστήσω τη Merkel στην Καγκελαρία πριν από το 2021

Karrenbauer (CDU): Δεν επιδιώκω να αντικαταστήσω τη Merkel στην Καγκελαρία πριν από το 2021
Ωστόσο προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες ίσως αναδιαρθρωθεί μετά τις ευρωεκλογές καθώς δεν είναι πάντα αρμονικός
Δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει πρόωρα την A. Merkel στην Καγκελαρία η πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Annegret Kramp-Karrenbauer, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της το 2021.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt am Sonntag η διάδοχος της Merkel υποστήριξε πως «η καγκελάριος και η κυβέρνηση εξελέγησαν για να κυβερνήσουν καθ' όλη την κοινοβουλευτική περίοδο και οι πολίτες σωστά αναμένουν να πάρουμε σοβαρά τη δέσμευση αυτή (...)
Μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να εργαστώ για μια σκόπιμη αλλαγή στην καγκελαρία νωρίτερα».
Η Karrenbauer ανέλαβε επικεφαλής της CDU τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση της Merkel από την προεδρία του κόμματος.
Η καγκελάριος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραμείνει στον θώκο της ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2021. Όμως στα γερμανικά ΜΜΕ η σεναριολογία δίνει και παίρνει τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο η Merkel να αποχωρήσει πρόωρα.
Για παράδειγμα, το φθινόπωρο, αν ο ήσσων εταίρος της στον κυβερνητικό "μεγάλο συνασπισμό", το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το ποσοστό του οποίου δεν σταματά να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, αποφασίσει να βροντήξει την πόρτα.
Ή ακόμα νωρίτερα, μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη του μήνα, εάν η επίδοση των γερμανών συντηρητικών είναι κακή. Ή, πάλι το φθινόπωρο, αν η CDU καταγράψει κακό αποτέλεσμα σε κρατιδιακές εκλογές, δεδομένης της ανόδου της άκρας δεξιάς.
Παρότι η CDU αποπειράται στροφή στα δεξιά υπό την Karrenbauer, που επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της Merkel, ειδικά στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, διαβεβαιώνει πως η σχέση τους παραμένει "πάντοτε πολύ καλή, όπως πριν".
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες ίσως αναδιαρθρωθεί μετά τις ευρωεκλογές. "Έχουμε έναν συνασπισμό ο οποίος δεν είναι ενωμένος (...) δεν συνεργάζεται πάντα εύκολα", εξήγησε.
Οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι πολύ ορατές επί παραδείγματι σε θέματα όπως η στέγη στις μεγάλες πόλεις, ή τα μέτρα για την αποτροπή της αλλαγής του κλίματος.
Με βάση δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο (11/5) , οι συντηρητικοί πιστώνονται περί το 28% των προθέσεων ψήφου στις ευρωεκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες μόλις 15% και οι Πράσινοι 19%.
Η Merkel, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, δεν έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών, αναμέτρηση που θεωρείται κρίσιμη για το συντηρητικό κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης