Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Τα κράτη πρέπει να κάνουν περισσότερα για το Κλίμα - Δεν είμαστε σε καλό δρόμο

Guterres (ΟΗΕ): Τα κράτη πρέπει να κάνουν περισσότερα για το Κλίμα - Δεν είμαστε σε καλό δρόμο
Οι κλιματικές αλλαγές τρέχουν γρηγορότερα από εμάς και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί
Με ένα ηχηρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των κρατών ο γ.γ του ΟΗΕ Antonio Guterres προσπάθησε να πιέσεις τα κράτη να κάνουν περισσότερες ενέργειες για το κλίμα, λέγοντας ότι «η αποφασιστικότητα των διαφόρων χωρών στον κόσμο φθίνει και τα μικρά νησιωτικά κράτη που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή θα υποφέρουν περισσότερο από αυτό».
«Ο πλανήτης δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε σήμερα (12/5) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία, πρώτο σταθμό περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες του νοτίου Ειρηνικού.
Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί πριν από την σύνοδο κορυφής για το Κλίμα που προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τα Φίτζι, Τουβαλού και Βανουάτου, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
«Βλέπουμε παντού να φανερώνεται η απόδειξη του γεγονότος ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται από την συμφωνία του Παρισιού», σημείωσε ο Guterres.
Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη ανάμεσα σε 195 χώρες μέλη του ΟΗΕ, προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη "πολύ πιο κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου και τον περιορισμό της ανόδου (των θερμοκρασιών) στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Το παράδοξο είναι ότι όσο χειροτερεύουν τα πράγματα, τόσο δείχνουν να υποχωρούν τα πολιτικά μέτρα», πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Jashinta Arden από το Όκλαντ.
«Οι κλιματικές αλλαγές 'τρέχουν' γρηγορότερα από εμάς (...) τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί», υπογράμμισε ο γ.γ του ΟΗΕ.
Ο ίδιος απέτισε ωστόσο φόρο τιμής στην νεοζηλανδική κυβέρνηση, η οποία μόλις παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050. Από αυτό το νομοσχέδιο εξαιρείται ωστόσο εν μέρει ένας ζωτικής σημασίας για τη χώρα αγροτικός τομέας.
Η Arden δήλωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν "την μεγαλύτερη πρόκληση" που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, η οποία θα δείξει "σοβαρή αμέλεια" αν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του τριών ημερών στη Νέα Ζηλανδία, ο Guterres θα συναντήσει επίσης τους επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας του Κράιστερτς για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 πιστοί στις 15 Μαρτίου.
«Θα αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος, την ψυχική δύναμη, αλλά και την εξαιρετική ενότητα και το μήνυμα αλληλεγγύης που έδωσε ο λαός και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης