Τελευταία Νέα
Διεθνή

Corriere della Sera: Ο Conte εκφράζει ανησυχίες, πως ο Salvini θα ανατρέψει την ιταλική κυβέρνηση

Corriere della Sera: Ο Conte εκφράζει ανησυχίες, πως ο Salvini θα ανατρέψει την ιταλική κυβέρνηση
O Salvini επιζητά μεγαλύτερη εξουσία στο προσφυγικό και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική
Ως «νάρκη», που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση αντιμετωπίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte την προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Sera».
Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, η καθυστέρηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την εκτόνωση της έντασης, δημιουργεί αμφιβολίες στον Conte για τις προθέσεις του Salvini.
Υπενθυμίζεται, πως ο Salvini ο οποίος εκτός από υπουργός Εσωτερικών είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ζητά την μεταφορά της αρμοδιότητας και του ελέγχου των θαλάσσιων μετακινήσεων στο υπουργείο του. 
Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, με αυτόν τον τρόπο ο Salvini θα έχει μεγαλύτερη εξουσία στο προσφυγικό και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.
Η εξέλιξη αυτή, επιβάρυνε περαιτέρω τις σχέσεις της Lega με τον κυβερνητικό της εταίρο, το Κίνημα  των Πέντε Αστέρων. 
Ο Luigi Di Maio, ο οποίος ηγείται του κόμματος και είναι επίσης αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Conte, χαρακτήρισε ως «πρόκληση» την πρόταση του Salvini.
Το υπουργείο Μεταφορών με επικεφαλής τον Danilo Toninelli του Κινήματος των  Πέντε Αστέρων έχει επί του παρόντος την ευθύνη για τη διαχείριση των  μεταναστευτικών ροών.
Το σχέδιο του Salvini φαίνεται να ωθεί άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να επιλέξουν πλευρές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Enzo Moavero Milanesi που δεν ανήκει σε κάποιο από τα δύο κυβερνώντα κόμματα, δήλωσε στην εφημερίδα Messaggero ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχει την πρωταρχική ευθύνη για το θέμα, αλλά πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του πρέπει να λαμβάνονται σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού των Μεταφορών.
Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίσιμη δοκιμασία με τις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα δώσουν μια σαφέστερη ένδειξη για τη μετατόπιση της απήχησης των δύο κομμάτων στους Ιταλούς πολίτες.
«Η 26η Μαΐου θα είναι δημοψήφισμα» για τη Lega και όχι απλά ευρωπαϊκές εκλογές, δήλωσε ο Salvini την Κυριακή (12/5) στο Σαν Ρέμο.
«Ξυπνήστε εκείνους που ακόμα κοιμούνται αν ελπίζετε σε κάτι καινούριο», σημείωσε.
Ο Salvini μπορεί να αποφασίσει να ενισχύσει τις εντάσεις ως το σημείο της ρήξης, μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές αφού θα είναι ενισχυμένος, παρατηρεί το Bloomberg.
Πάντως μέχρι στιγμής ο Salvini αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση.
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επειδή αρνούμαι να πιστέψωω ότι οποιοσδήποτε υπουργός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα ήθελε να ανοίξει εκ νέου τα λιμάνια μας στους μετανάστες», δήλωσε ο επικεφαλής της Lega σε συγκέντρωση το Σάββατο (11/5).
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης