Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβάλλεται - εκ νέου - η έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου για Ιούνιο, ελλείψει συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας και παροχολογίας Τσίπρα

Αναβάλλεται - εκ νέου - η έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου για Ιούνιο, ελλείψει συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας και παροχολογίας Τσίπρα
Οι βασικές αιτίες της αναβολής, η παροχολογία Τσίπρα που έχει ανησυχίσει τους επενδυτές και η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο.
Η σχεδιαζόμενη για τις 14 Μαΐου 2019 έκδοση 7ετούς ομολόγου αναβάλλεται εκ νέου, ουσιαστικά μετατίθεται για τον Ιούνιο 2019.
Ήδη αναβλήθηκε μια φορά στις 7 Μαίου και θα υπάρξει και νέα αναβολή καθως η συγκυρία στις αγορές δεν ευνοεί έκδοση ομολόγου.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο θα ήθελε επιτόκιο 2,90% και ήδη....το επιτόκιο στο 7ετές διαμορφώνεται το 3,15% ενώ το CDS στα 5 χρόνια έχει αναρριχηθεί στις 324 μονάδες βάσης από 304 μονάδες βάσης πρόσφατα.
Οι βασικές αιτίες της αναβολής, η παροχολογία Τσίπρα που έχει ανησυχίσει τους επενδυτές και η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο.
Στις κρίσιμες συναντήσεις που είχαν ΗΠΑ και Κίνα…συμφώνησαν να ξαναδούν το θέμα τέλη Ιουνίου 2019 σε συνάντηση κορυφής στην Ιαπωνία.
Στην Ελλάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδίαζε να εκδώσει 7ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από 3% στο 2,90% ή και χαμηλότερα.
Επειδή όμως ξαφνικά ξέσπασε διεθνής αναταραχή στις αγορές λόγω των νέων δασμών του Trump στην Κίνα και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα ασκηθούν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές – η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά – η ελληνική κυβέρνηση επανασχεδιάζει την στρατηγική της.
1)Μεταθέτει την έκδοση του 7ετούς ομολόγου για Ιούνιο αντί 7 και14 Μαίου.
2)Αναμένει να ηρεμήσουν οι αγορές ώστε να μπορεί να εκδώσει 7ετές με επιτόκιο κάτω από 3% αυτός φαίνεται ότι είναι ένας στόχος με σημειολογία.
3)Θέλουν στον ΟΔΔΗΧ να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ώστε να υποβληθούν προσφορές που να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων στην Ελλάδα
Η κατάσταση πάντως στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν έχει επιδεινωθεί ουσιωδώς, έχουν σημειωθεί ρευστοποιήσεις, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί οριακά με το 10ετές από 3,29% να έχει αναρριχηθεί στο 3,51%.
Αντιστοίχως το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας από 304 μονάδες βάσης έχει φθάσει στις 324 μονάδες βάσης δεν παρατηρούνται ακρότητες ή επιθετικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Τα ανοδικά περιθώρια σε τιμές – και αντίστοιχα πτωτικά περιθώρια σε αποδόσεις – αρχίζουν να περιορίζονται στην ελληνική αγορά ομολόγων παρ΄ ότι γενικώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης – πλην Ιταλίας – βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, η Ιταλία και οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα θα επιδράσουν στην αγορά

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης