Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές στον απόηχο των εμπορικών συνομιλιών - Στο -0,79% και τις 21.176,24 μονάδες ο Nikkei

tags :
Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές στον απόηχο των εμπορικών συνομιλιών - Στο -0,79% και τις 21.176,24 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -1,21% στις 2.903,71 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (13/5) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε κάποια συμφωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,79% στις 21.176,24 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,21% στις 6.297,60 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi έκλεισε με σημαντική πτώση της τάξεως του -1,38% στις 2.079,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -1,21% στις 2.903,71 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,51% και τις 9.096,29 μονάδες.
Ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,51% και τις 6.177,43 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,44% και τις 10.558,29 μονάδες.
Κατά την ολοκλήρφωση των συνομιλιών, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε θέματα αρχής, καθώς και ότι οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών θα πρέπει να αρθούν ως προϋπόθεση για την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Ωστόσο, ο κ. Liu υποβάθμισε το επίπεδο των εμπορικών εντάσεων, τονίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η εμπορική διαμάχη.
«Η έλλειψη επίλυσης στις τελευταίες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε συνδιασμό με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο Trump δεν παρέχουν καμία ανακούφιση από το συναίσθημα κινδύνου, καθώς βλέπουμε ένα ακόμα αδύναμο ξεκίνημα της εβδομάδας για τις αγορές της Ασίας», επεσήμανε σε σχόλιό της η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan.
Από την πλευρά της, η Mizuho Bank αναφέρει σε σημείωμά της ότι «οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το εμπόριο δε μπορούν να θεραπεύσουν την έντονα αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη στην Κίνα και την ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας ότι «η κλιμάκωση των δασμών είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και να δημιουργήσει περισσότερη πίεση στις αγορές παγκοσμίως».
Άνοδο σημειώνει κατά την έναρξη της εβδομάδας το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή της εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά την αύξηση των δασμών που πραγματοποίησε την Παρασκευή (10/5) η Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,50% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,97 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,11% στα 61,73 δολ. ανά βαρέλι.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολ. έχει οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ίδια στιγμή που ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.
«Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να κλιμακωθεί, γεγονός που θα περιορίσει τα κέρδη στο πετρέλαιο», σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της Interfax Energy, Abhishek Kumar, προσθέτοντας ότι «η αγορά θα παρακολουθεί με προσοχή τα βήματα αντίποινας της Κίνας ως απάντηση στην επιβολή πρόσθετών δασμών των ΗΠΑ στα κινέζικα αγαθά».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η διαμάχη των δύο χωρών «θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσώπευαν το 34% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes δήλωσε ότι οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά δύο, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 805, διτηρώντας τη σχετική τάση των τελευταίων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης