ΑΔΜΗΕ: Δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

ΑΔΜΗΕ: Δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Δανειακή σύμβαση, ύψους 178 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, υπέγραψε η ΑΔΜΗΕ με την ΕΤΕπ
Δανειακή σύμβαση, ύψους 178 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, υπέγραψε στις 9 Μαΐου 2019 η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως ανακοίνωσε σήμερα (13/5/2019) η εταιρεία.
Ειδικότερα, η Ανώνυμη Εταιρεία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει ότι η συγγενής της εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ υπέγραψε στις 9 Μαΐου 2019 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας.
Το δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του εκτιμώμενου κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.
Η νέα διασύνδεση μετά την ηλέκτριση της αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κλάδων αιολικής ενέργειας και υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας στη Κρήτη, επιτρέποντας την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη χώρα.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS