Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω του εμπορικού αδιεξόδου - Στο -1,52% ο DAX

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω του εμπορικού αδιεξόδου - Στο -1,52% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,21% κι έκλεισε στις 372,57 μονάδες
Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα (13/5/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στην αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών 200 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.
Όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,21% κι έκλεισε στις 372,57 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει βουτιά 2,7%.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε κατά 1,52% κι έκλεισε στις 11.876,65 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,55% στις 7.163,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 5.262,57 μονάδες.




Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,35% κι έκλεισε στις 20.593,72 μονάδες.


Στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 3,3%, της BMW σημείωσε πτώση 1,2% και της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 1,3%, ενώ η Τhyssenkrupp σημείωσε «βουτιά» 8,7%, λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών συγχώνευσης με την Tata Steel, ύψους 13 δισ. δολ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, «εκτόξευσε» σήμερα ευθείες απειλές κατά της Κίνας, προειδοποιώντας το Πεκίνο με βαρύ πλήγμα και πλήρη απομόνωση εάν δεν υπογράψει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping ότι θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες, καθώς είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις στην Κίνα.
Είχατε μια σπουδαία συμφωνία, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε αλλά την τελευταία στιγμή κάνατε πίσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ένας νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/5) χωρίς συμφωνία, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν τεθεί σε ισχύ νέοι αμερικανικοί δασμοί 25% στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολ.
Κατά την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε θέματα αρχής, καθώς και ότι οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών θα πρέπει να αρθούν ως προϋπόθεση για την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Ωστόσο, ο κ. Liu υποβάθμισε το επίπεδο των εμπορικών εντάσεων, τονίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η εμπορική διαμάχη.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και η διακήρυξη της Κίνας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντά της, δεν άφησαν περιθώριο για συμβιβασμό.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/5) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης